Sări la conţinut

Tânăr și cu prezervative

noiembrie 30, 2011

Prezervativele ar trebui să fie pentru un tânăr ca cei 3 lei de microbuz, fără ele nu ieși din casă. Cine și le cumpără, alții care merg cu troleibuzul le iau de la medicul de familie. Pentru că ele chiar dacă nu sunt Durex sau Trojans, sunt gratis și protejează.

A avea prezervative cu tine nu e rușinos, iar dacă persoana cu care ieși observă că ai la tine prezervative, ar trebui să te respecte și mai mult, deoarece ții la sănătatea amândurora.

Prezervativele nu sunt unealta diavolului și nu te fac destrăbălat, desfrânat și pierdut, te păstrează sănătos și îți oferă încredere.

Gurdilă tot îi mujâk și are prezervative pentru siguranță.

Fluturaș și prezervativele

Mama e asistentă medicală și a început să-mi pună prin buzunare prezervative de când aveam 16 ani, așa just în caz. Mama mereu a spus că e prea tânără pentru a fi bunică. Și de atunci prezervativul e unul din lucrurile care mereu îl am cu mine și mă mândresc cu asta.

În anul 3, câteva prezervative scăpate pe masa la decanatul facultății m-a inspirat să scriu un articol care în acea perioadă m-a scos din depresie. Așa încât pentru campania comercială ce trebuia să o fac atunci am ales să fac publicitate la prezervative. Fetele care erau cu mine în echipă când au auzit la ce vreau eu să fac au roșit și au încercat să mă convingă că mai bine nu trebuie, că ce va spune proful. Eu am rămas pe poziții și timp de 2 luni am citit tot ce se poate de citit despre prezervative, am văzut aproape toate spoturile și printurile legate de prezervative.

Știam unde se vând, cum se vând și de ce se vând așa. Știați de ce se vând câte 3 prezervative? Deoarece atunci când soldații ieșeau în permisiune li se da câte 3 prezervative: 1 pentru sâmbătă, 1 pentru duminică și 1 în caz că se rupe unul din primele 2 zile. Durex-ul nu are reprezentanță oficială în Moldova iar prezervativele fosforescente chiar există, al fel și prezervativele pentru vegetarieni.

Când făcusem prezentarea la Durex Firefly am dat la toți de la Comunicare prezervative. Unele persoane puneau prima dată mâna pe un prezervativ, deși erau anul III. Iar de la un petting la sex nu e decât un pas de loc și atmosferă. Așa multe persoane termină facultatea cu diplomă și un copil.

Fusesem tot în anul III la o conferință de presă la facultate, împotriva avorturilor. Mie tot nu-mi plac avorturile dar pentru a nu ajunge la aceasta e mai bine de folosit prezervativul, nu? E păcat? Eu cred că e un păcat mai mare să te rănești pe tine în timpul avorturilor, sau să naști un copil nedorit și să strici viața la 3 oameni deodată.

Aparatele cu prezervative ale diavolului

Atunci eu tot aveam ideea să punem aparate cu prezervative în cămine, știind cum e situația în USA, erau foarte comode și utile. Deși atunci proful mi-a spus că va crea scandaluri prea mari, niște oameni totuși le-au instalat în căminele de la ASEM

Pe urmă oamenii au venit cu hârlețe, torțe și COCKtailuri Molotov și au spus că asta e Satana și aparatele trebuie scoase deoarece înnegresc mintea purilor și fără de păcat a odraslelor care locuiesc la ASEM. Și multe odrasle tot au spus că lor le este rușine cu așa ceva, mai bine să ai un sifilis, o clamidie sau o gonoree, dar așa cel puțin va ști numai tu și doctorul tău, dar să te vadă vreun coleg că cumperi un prezervativ, precis te va considera curvă și destrăbălată, dar dacă te vede vreun prof sau vreun părinte a unui coleg – o mama daragaia!

Apoi nu știu de ce unii au închipuirea că dacă nu sunt prezervative, sex tot nu va fi. Iar prorectorul ASEM-ului, Vladimir Grosu, a spus bun, noi nu vrem probleme cu părinții și au scos aparatele. Acum toți se vor drăgosti cu pachețele de la numărul 1, dacă tot nu folosesc pungi de pânză, cele de plastic trebuie folosite cumva.

Și eu sunt foarte dezamăgit de acțiunea asta, iaca de ce aici Brega nu face scandal? A? Foarte aiurea când realizezi că trăiești printre oameni care pot gândi așa îngust și limitat, care cred că rezolvarea unei probleme e interzicerea anumitor lucruri. Și în care multe lucruri sunt extrem de tabu. Iar cine vorbește despre ele sunt etichetați deodată cu denumiri de Stricat, Pedofil, Destrăbălat, Satanist și etc, multe din aceste etichete sunt puse fără a ști măcar ce înseamnă.

Hai să trăim mai departe în întuneric, deoarece prezervativul e una din non-valorile americane. Copii sunt aduși de barză – primăvara și toamna, iarna îi aduce Moș Crăciun, iar vara sunt găsiți în curechi. Iar dacă vorbești despre prezervative și sex, nimerești direct în iad.

Eu le recomand tuturor tinerilor care îmi citesc acest articol, fete sau băieți, aveți grijă să aveți mereu cu voi un prezervativ și nu contează dacă îl veți folosi sau nu, important că sunteți pregătiți în caz de ceva. Tot moldovenii spun: Paza bună trece primejdia rea.

Și apropo, cred că știți că Dragostea e oficial o boală iar în Moldova ea nu există, da?

43 comentarii leave one →
  1. all4 permalink
    noiembrie 30, 2011 16:04

    superb! articolul asta trebuie distribuit pentru ca sa fie citit de cat mai multi tineri!
    e foarte important ca tinerii sa fie informati- pana la urma dincolo de placere e in joc viata si sanatatea lor! NU E O RUSINE NICI CA FATA NICI CA BAIAT SA CUMPERI SAU SA AI PREZERVATIVE LA TINE! 10+ pt articol!

  2. Lili Z. permalink
    noiembrie 30, 2011 18:07

    ” Mie tot nu-mi plac avorturile dar pentru a nu ajunge la aceasta e mai bine de folosit prezervativul, nu?” , de ce nu am face inca un pas in directia buna ? si sa folosim in primul rind creierul (ratiunea, gindirea, etc , poti sa-i spui cum vrei) ?

    • noiembrie 30, 2011 18:42

      Lili, de accord, dar până ajunge la nivelul în care persoana să conștientizeze abstinența ca ceva nimerit trebuie să parcurgem etape, sărirea dintr-o extremă în alta creează haos. Haos care oamenii deobicei îl exclamă: Uuuuu tineretu în ziua de azi. Așa încât prezervativul e o etapă nimerită pentru a ajuta această trecere.

      Roma nu a fost construită într-o noapte. Apoi abstinența impusă creează o dorință și mai mare de a nu o respecta, astfel cine totuși se culcă cu cine a nimeri, nu spune la nime și nici nu se protejează, peste 9 luni e copilul, sau peste vreo câteva săptămâni simptomele bolilor, depinde la care și ce.

      Apelul la rațiune pe care îl faci e bun, dar deobicei este făcut la oamenii care deja înțeleg asta, deci publicul-țintă e greșit din start.

    • Lili Z. permalink
      decembrie 1, 2011 20:00

      Alex, referitor la „trebuie sa parcurgem etape”, ceea ce am vrut eu sa zic se poate formula in „etapele au fost deja parcurse si pierdute”. Nu sunt nici pentru abstinenta impusa=extrema, abstinenta in mod ideal ar trebui sa fie constientizata si asumata binevol. Cit despre cei cu „etapele” pierdute, varianta prezervativului este solutia, de acord, cu speranta ca nu totul este pierdut.

    • decembrie 1, 2011 22:55

      Aici, cred ca și tine. Eu nu spun că prezervativul e răspunsul universal, este așa cum ai spus și tu o soluție. Și să fie folosit atunci când trebuie folosit, și nu de dragul folosirii. Cei 1 din 5 copii născuți în afara căsătoriei sunt totuși o problemă:(

      E un cerc vicios, se nasc copii nu sunt crescuți cum trebu, fac alți copii și tot așa.

  3. Cristina permalink
    noiembrie 30, 2011 18:25

    am citit articolul cu foarte mult atentie…si sincer iti spun mi-a placut enorm de mult…iar eu ca domnisoara indemn alte domnisoare care se respecta pe ele sa aiba cu ele mereu acel prezervativ, caci m-ai intai de toate sanatatea ta te vizeaza pe tine si nu pe baiat….Doar nu e greu sa intri intr-o farmacie si sa spui ca iti trebuie un pachet de prezervative…Caci la urma urmei cred ca nu e mai la moda sa fii bolnav de ceva cu transmitere sexuala…
    P.S. sunt o tinara domnisoara si nu ma rusinez ca am mereu la mine prezervative… :)))

    • noiembrie 30, 2011 18:45

      Mă bucur că există multe persoane care văd lucrurile așa cum e văd eu. Keep it up with good job.

  4. noiembrie 30, 2011 19:16

    Bravo!!!!! Moldovenii, fiind ca sunt oameni cu stereotipuri invechite cresc rata avorturilor si divorturilor, in schimb ramin „Corecti”. Eu in general as vrea sa se porneasca o campanie de distribuire gratuita a prezervativelor intre tineri, fiindca la cit de speriati suntem e posibil ca si din farmacii sa ne fie frica sa le luam „da vdrug ne vede cineva?”. Toata lumea face sex, lasa sa il faca cel putin protejat.

    • decembrie 1, 2011 01:49

      Farmaciile într-adevăr au ochi:)) Optica:))

    • decembrie 1, 2011 19:15

      😀

  5. Arincik permalink
    noiembrie 30, 2011 22:53

    Toate bune, dar totushi prezervativul in nici un caz nu trebuie tzinut in buzunar sau portmoneu, el se deterioreaza de la caldura. Cel mai bine sa stea acasa intr-un dulap intunecat shi racoros, dar daca chiar trebuie purtat pe drumuri pune-l macar intr-o husa de telefon goala, termoizolata.

    • decembrie 1, 2011 01:50

      Arina, drept nu treb numa în buzunar de ținut:) și condițiile în care sunt păstrate tot contează:)

  6. Daniel permalink
    decembrie 1, 2011 10:47

    🙂 Iti respect punctul de vedere dar sunt printre putinii poate care nu pot fi deacord 100%.
    Si nu vreau sa lungesc povestea vreau doar un lucru sa amintesc. Ca si barbat nu ma simt deloc ok cand stiu ca prietena mea s-a culcat cu 50 inainte. Puteti sa ziceti ca e invechit, dar orice barbat are asta in capul lui chiar daca e f diluata. Uitati-va in perspectiva si vedeti e oameni apreciati mai mult din aceste doua categorii.

    Sa aveti o zi faina

    • decembrie 1, 2011 11:14

      Daniel, adevărat, dar chiar dacă soția ta ar fi avut 3-4 parteneri până la tine, crede-mă că ai fi preferat ca ea să fi folosit prezervativil. Apoi să ai un prezervativ cu tine asta nu implică automat și actul sexual, pur și simplu să fii pregătit în caz de ceva care deja nu mai poți opri.

      Și doar moartea e 100%, de aceea cu cât mai multe opinii sunt înseamnă că oamenii gândesc întâi, și nu sunt pur și simplu animale conduse de instincte sexuale.

      Mulțumesc Daniel pt vizită, mai intră.

  7. decembrie 1, 2011 13:45

    de acord total.Am si eu un copil, care e inca mic , dar am de gand sa-l instruiesc cat de repede va fi nevoie despre ce si cum cu prezervativele.Ca si mama ta, sunt asistenta medicala. 🙂

    • decembrie 1, 2011 14:01

      🙂 Ești o mămică bună:)

  8. decembrie 2, 2011 05:09

    yoy… nu știam că problema asta e așa de gravă…

    • decembrie 2, 2011 11:25

      felicitări, înseamnă că ești într-un mediu bun și care conștientizează importanța și grija:)

  9. decembrie 4, 2011 21:54

    Salut, întradevăr ai dreptate.
    Eu port cu mine prezervative indiferent de locul unde mă pornesc şi nu înţeleg ce IQ au persoanele ce zic: „mai bine să ai un sifilis, o clamidie sau o gonoree ” decît un aparat
    într-un cămin instituţie de învăţămînt.

  10. decembrie 5, 2011 21:00

    Ati stiut ca prezervativele in 20% din cazuri nu ajuta. Asta cum ai sari cu parasuta de 100 de ori si de 20 de ori sa nu sa se deschida! Poate o sa ma credeti invechit dar e mai bine pentru voi sa rabdati pina la casatorie. Importat!!!(pentru fete) ati stiut ca copilul vostru poate lua trasaturile unui partener din trecut! Asa ca luati decizii corecte!

    • decembrie 5, 2011 21:16

      Prezervativu e eficient undeva 94-97%, adevărat.
      Apoi Victor, oamenii care înțeleg iau în calcul abstinența, dar cum vrei ca toți așa să gândească, de aceea metoda cea mai eficientă în caz de ceva e să ai prezervativul în buzunar:)

    • Adrian...)) permalink
      decembrie 5, 2011 23:15

      Important, pentru fete: Luaţi decizii corecte, aţi ştiut că copilul vostru poate lua trăsăturile unui partener din trecut, dintr-o VIAŢĂ PRECEDENTĂ?!

      Alex: Articolul e de nota 10. Cu plus.
      Iar eficienţa de fapt e mai aproape de 99%, asta dacă nu eşti pălit la cap şi nu îmbraci 3 simultan (pentru ca să fii extra-safe 297%) sau mai ştiu eu ce, pentru că problema procentajului de siguranţă nu e în prezervative ci în… să zicem… cel care le „mânuieşte”…))

      PS: Arina, mersi pentru info nouă, chiar nu mi-a trecut prin cap faza cu deteriorarea de la căldură. Ceea ce de fapt, îşi poate pune amprenta în diminuarea acelui procentaj…))

    • decembrie 5, 2011 23:21

      merci:) șapu arina e classnaya ea mi dădea lecții despre prezervative mai înainte:)

      ș de mânuiere, așa e:)

    • decembrie 6, 2011 01:12

      din anii precedenti ! nu din alta viata!.

    • Adrian...)) permalink
      decembrie 6, 2011 19:33

      Hmmm… Ciudat… eu tot am auzit chestia cu semănatul, doar că ştiam că dintr-o altă viaţă =/

    • decembrie 6, 2011 23:28

      asta e adevărat, e vorba de flora fiecărui din noi

  11. decembrie 6, 2011 01:11

    Va place sa auziti minciuna mai mult decit adevarul! Unde este educatia voastra. Imi place istoria, fiindca numai in istorie oamenii pretuiau virginitatea, familia, patria etc. Noua ni se pare ca suntem in curs de dezvoltare, sau ne dezvoltam, dar realitatea e cu totul alta. NOI DEGRADAM! de ce nu sunt promovate lucrurile care merita multa atentie. Zicem ca suntem „crestini” dar mai degraba suntem ateisti, zicem ca iubim, dar numai sexul e in cap, zicem ca avem educatie dar vorbim in doua limbi… Nimic ce ati scris voi toti mai sus nu e important e important sa recunoasteti ca ati pierdut dragostea!

    • decembrie 6, 2011 03:05

      bun, deci soluția ta cum ajută Moldova să iasă din impas. vrei să promovezi adevărul și nu minciuna, care e mesajul soluției? aaa?

    • anca permalink
      decembrie 6, 2011 12:26

      nu incurcati valorile morale si educatia cu protectia…daca tu nu ai avut o relatie inainte de casatorie atunci nu poti fi sigur 100% ca partenerul tau la fel nu a avut…si cind incepi o viata sexuala, sunteti indragostiti si aveti intentii serioase de a face o familie cu persoana respectiva nu alergati intii sa dati analize la medic (cel putin eu nu am auzit pe nimeni sa faca asa ceva)…cel mai simplu e sa procuri un prezervativ iar cind ajungeti la momentul ca doriti sa inregistrati o casatorie abia atunci dai si analize fiindca apoi urmeaza si conceperea unui copil

    • decembrie 6, 2011 13:24

      anca, exact:)

  12. decembrie 6, 2011 03:36

    Articol de 10. Trebuie sa ai curaj ca sa promovezi asa ceva la noi in Moldova. De multe ori m-am intrebat, de ce tara asta asa de mica are niste ideologii atit de aiurea, fara nici o baza as zice eu. Ce se asa rau in prezervative, ce e asa rau in a face sex si inca multe altele pe linga astea. Multi baieti vor ca femeia lui sa fie virgina, dar tot el in acelasi moment el face ca nu ea sa fie prima femeie din viata lui, cum se intelege asta? Si nu numai baietii, parintii si bunicii nostri, pun pret pe virginitate…ALOOO trezirea, si in tarile dezvoltate (SUA, UK, IT…) a fost acelasi lucru, ca totul sa pornit dintr-un singur punct, au pus pret pe alcelasi lucru cindva demult, acum mai nimeni nu da mare importanta la asa ceva si totusi oamnenii se casatoresc si formeaza familii. Atunci de ce se tem asa de tare?, sa fie fata frumoasa si desteapta ca barbat isi gaseste zic eu. E adevarat sint uni ca intrec masurile daca le dai libertate, da nu tre sa-i punem pe toti in acelasi cos. Cel mai important lucru v-a fi educatia, daca iti educi copilu normal, el v-a creste normal.

    • decembrie 6, 2011 10:39

      Pentru că oamenii iubesc extremitățile, ori e prea rău, ori cealaltă extremă și asta se poate de văzut în orice domeniu al vieții, mai ales la noi în politică.

  13. decembrie 6, 2011 13:58

    Hmmm, alex, la noi nu e politica, la noi sunt interese personale…

    • decembrie 6, 2011 14:39

      asta e fața altei monede:(

  14. decembrie 9, 2011 20:27

    la citi ani ai tot continui sa vorbesti despre asa chestii …… grow up.

    • decembrie 10, 2011 02:36

      explică-mi ce e greșit în asta?

Trackbacks

  1. Sunt moldovean și folosesc prezervative. « VOXPUBLIKA | Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md
  2. Am prezervativ – am somn calm noaptea | Hodoronc Tronc
  3. prezervativ mania ß « VOXPUBLIKA | Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md
  4. Educația și Fertilitatea « Natalia' Blog
  5. Educația și Fertilitatea | Natalia L.

Butterfly sharing is caring