Sări la conţinut

Mafia, Plahotniuc și descoperirea Jamaicii

mai 5, 2012

Pe 3 mai 1494, Columb a descoperit Jamaica. După asta în 1998, Jamaica a pierdut de la Argentina 5 – 0 și a devenit cunoscută în tot spațiul ex-sovietic.

Pe 3 mai 2012, m-am trezit într-un joc de Mafia. Și nu Mafia din Sicilia ci Mafia care se joacă într-un grup de oameni, un joc în care trebuie să faci multe lucruri pentru că jocul ți-l permite, lucruri care poate nu le-ai face zi de zi, dar aici în mafia e tare greu și când spui adevărul dar și când minți pentru că în dependență de așteptările celorlalți jucători asura rolului care îl ai tu, vei putea să stai sau să nu stai în joc.

Mafia e un joc colectiv. De unul singur nu poți să-l joci, de unul singur nu poți să-l câștigi. Trebuie să te adaptezi repede discuțiilor care sunt, pozițiilor care le ocupă oamenii.

Pentru mine orice offline cu un politician e un joc de mafia, pentru că niciodată nu știi ce carte are. Iar în joc sunt oameni cu diferite roluri: sunt mafii, sunt polițiști, medici, curve, comuniști, crazy bitches, tractoriști (care calcă pe cineva doar de dragul călcatului). Rolurile noi toți le știm care sunt, dar cine și ce are e greu.

Mafia cu Plahotniuc

E din nou dimineață în Jamaica.

Jucătorii s-au trezit și au început să caute cine și ce rol este. Când joci mafia, primele presupuneri nu sunt deloc raționale. Ele se bazează mai mult pe faptul pe cine știi dinainte, de cine îți place sau nu îți place. Și așa creezi teorii ale conspirației doar pentru că ție așa îți pare.

Când joci mafia, trebuie să fii atent nu doar la persoana care se justifică și la restu care ascultă justificarea. Pentru că cuvintele sunt acelea ce îți dau emoțiile pe față, și atunci când știi că atenția nu e concetrată toată asupra ta, nu le controlezi așa cum încerci să o faci justificând.

Pentru că era offline cu Plahotniuc, într-un fel el a trebuit să se justifice prime, ce și cum, de ce, cine crede el că e mafia, a încercat să câștige aliați din dușmani, deoarece în felul acesta ai șanse să treci mai departe. A fost interesant să observ cum i-a măgulit și i-a băgat în seamă pe cei care scriu de rău despre Plahotniuc (aci vorbește invidia din mine că nu am fost centrul atenției).

În mafia, de obicei, nu ai dreptul să spui direct ce rol ai, poți doar să dai indicii să mizezi pe faptul că oamenii știu jocul, sunt raționali și pot citi printre cuvinte. Unii fac asta, alților le dai dovezi clare și ei tot vor refuza să te creadă.

Plahotniuc e un strateg bun, să nu fi fost, nimeni nu l-ar fi numit mafia, michiduță sau șeful șefilor. Și planifică long-term, eu cred că acesta e rețeta succesului. A vorbit de Prime – și cum oricine ar fi putut să-l aibă. Pentru ca investiție de scurtă durată nu era deloc atrăgătoare, ca investiție dintr-un plan mai are – perfectă. Acum cine vroia prime-ul pe atunci – rodeți-vă coatele.

A vorbit despre PD, și cum el va ajunge numărul 1. Și dacă Gavriliță vorbea că Plahotniuc duce orice lucru până la capăt și e Hitler Kaput cu Banca de Economii, atunci eu cred că e Hitler Kaput cu câteva partide din Moldova.

A vorbit despre votul uninominal, interesat cam acesta e și conceptul într-un joc de Mafia. Reușești singur să atragi majoritatea de partea ta, jocul merge așa cum vrei tu. Și Plahotniuc a spus că banii care se investesc ca unul singur sunt aceeași care îi investești și într-un partid, doar că în partid ești nevoit să cari după tine oameni ne eficienți. Iar în funcții de frunte ajung oameni care nu au obținut nimic în viață.

La offline-ul cu Pavel Filip, Pavel spunea că trebuie să ne concentrăm pe rezultate și pe dorința de a face, nu pe procesul care nu duce nicăieri. Aceeași impresie mi-a creat și Plahotniuc. El nu lasă loc de verigi slabe.

Un scenariu.

Să presupunem că jucăm Mafia, și Plahotniuc e mafiotul. Atunci sunt sigur că va reuși să scoată din joc rolurile care lui nu-i convin. Și presupunem că rămâne o Mafie, un Doctor și 2 cetățeni. Mafia știe cine-i doctorul, decizia este pe care din cetățeni îl acuzi și pe care îl iei cu tine.

Sunt sigur că pentru a convinge doctorul, ziua va face așa încât să creeze impresia că noaptea va fi omorât, pentru ca doctorul să-l salveze. Noaptea mafia se omoară singură pe ea, doctorul salvează Mafia, și nu moare nimeni. Aci deja e floare la ureche să câștigi jocul având doctorul de partea ta.

Întrebarea e alta, cine ar risca așa?.

***

Iată perspectivele altor oameni asupra jocului: Luchianiuc, Galbur, Fornea, Gonzo, Cernomaz, Chironda, Gavriliță, Bunelu, Cozer, Nicu Apostu, Gurdilă, Bordian, Pașa, Chivriga, Dimex, Corneliu, Dindina, Ezgardan, Maxim Pulber

***

A venit noaptea în Jamaica. Cetățenii dorm.

7 comentarii leave one →
  1. mai 5, 2012 14:50

    decent,agree

  2. shopgirl permalink
    mai 7, 2012 11:38

    chiar nu inteleg, de ce tie asa teme de discutii?!!! insiratia te/a dat sau care e problema?!!nu, cred ca raiting mai mare..

    • mai 7, 2012 11:45

      #ei raiting mai mare 🙂

      un pic de diversitate 🙂 apoi long term info 🙂

  3. Codrin Mihaescu permalink
    mai 7, 2012 16:51

    Sincer sa fiu, n-am inteles nimic din ce-ai vrut sa zici. Poate nici n-ai vrut sa spui nimic concret doar ca ai jucat atat de mult „Mafia” ca o si visezi cu ochii deschisi.

Trackbacks

  1. #offPlahotniuc, legături externe spre însemnări « blogul lui eugen
  2. Mafia, Plahotniuc și descoperirea Jamaicii « VOXPUBLIKA| Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md

Butterfly sharing is caring