Skip to content

[Offline] ID, IT și mai puțină birocrație

aprilie 21, 2012

Toți observăm că noi foarte multe hârtii folosim în dodii. Certificate, recipise, fel de fel de formulare, rapoarte, etc. și toate acestea sunt însoțite de fel de fel de ștampile și să stai la cozi pe la diferite cabinete prin diferite părți ale orașului sau țării. Eu o dată spuneam că excluderea cataloagelor din școli și universități ar schimba radical cursul învățământului.

Miercuri la offline-ul cu Ministrul Tehnologiilor Informaționale simțit că în curând vom scăpa de o bună parte din birocrație. Iar când va trebui să ne prezentăm undeva să aplicăm sau să solicităm o informație nu va trebui să pregătim dosarul cu un milion și una de hârtii și copii ale acestor hârtii. Asta ar include și cum studenții vor aplica la universitate, cum ne vom schimba actele sau ne vom angaja la serviciu.

Cum?

Se pregătește o bază de date la care vor avea acces instituțiile specializate. Așa se încearcă conectarea în rețea a tuturor instituțiilor care au grijă de noi. Astfel informația va putea fi accesată oriunde ne-am duce. Desigur pe anumite nivele. Acum peste 6 mii de instituții au acces la datele noastre, dintre care doar 2 mii publice. Ce înseamnă asta? Că nu va mai trebui să certificăm de fiece dată cu 2-3 acte un lucru.

Apoi ne vom schimba buletinele. Ele vor fi mai mici, cât un card bancar sau cât un ID ca în SUA. Inițial acesta va conține doar un cip, unde se va păstra informația despre noi. Vom scăpa de fișa de însoțire, inițial ea se va micșora și va fi folosită doar la vot. Asta din cauza că biroul electoral frânează cu datele. Apoi buletinul va fi doar un ID care va conține 2 cipuri.

Unul va avea informația de bază a persoanei, informație care nu va putea fi ștearsă sau rescrisă. Pentru schimbare va trebui să fie modificat. Aici se vor include datele care nu se schimbă pe tot parcursul vieții.

Pe al doilea cip vor fi informații care pot fi schimbate, asta include domiciuliu, copii, dacă te-ai căsătorit. De asemenea la ID vom putea conecta și alte numere și coduri, cum ar fi CPAS-ul pentru pensii sau asigurarea medicală. Astfel încât să fie active pentru a nu avea probleme și mai puține acte de cărat cu tine.

Pașapoarte străine

Acum penrtu a-ți face pașaport străin s-au eliminat un șir de acte. Și se încearcă a se elimina și livretul militar. Mai detaliat despre pașapoarte au scris Cernomaz și Bunelu.

Eu doar voi puncta niște informație:

 • Se va putea programa pentru a-ți face pașaport online, iar ca să chemi acasă să-ți faci pașaport se poate de chemat online
 • Chemarea costă 450 lei de familie/dacă ești singur, de om. Și ei vin unde vrei, acasă, serviciu, parc.
 • Până acum au fost în jurul la 100 chemări.
 • Prețul aparatelor cu care se vine la chemări e undeva 7.000 euro.
 • Pentru pașaport poți plăti în regim normal sau de urgență. Pașapoarte în 1 zi sau 5 zile, se pot face anume pentru a elimina corupția. Iar banii se duc în buget nu în buzunar.
 • Ghișeul de unde îți iei actele e unic atât pentru pașapoarte cât și pentru buletine, în curând – ID-uri.
 • Rând nu prea este, și în curând dacă te duci să-ți faci pașaport, totul se va face într-un singur cabinet (adică acte, foto, achitare)
 • Dacă ai pașaport biometric poți intra mai ușor în țară când te întorci cu ajutorul eGate-ului.

Cât eram la offline mă gândeam că persoana de la Bloguvern care se ocupă de MTIC ar avea foarte multe subiecte care să le acopere. În rest s-a mai vorbit de numere de înmatriculare, și în curând s-ar putea scoate la licitație numere unice cu nume personalizat ca în SUA. Eu aș putea să am Fluturaș. Acum cel mai scump număr e 3900, pe registru.md îți poți calcula combinațiile tale. Tangențial am vorbit și despre telecomunicații. Dar asta deja pe urmă.

Despre ministru

Eu până acum multe de Pavel Filip nu știam. Auzit că a trecut pe la Bucuria și Tutun CTC. Dar mi-a plăcut că e la curent cu cam tot ce se întâmplă și are la rândul lui consilieri buni care îl ajută. Și chiar încearcă să dezvolte la maxim domeniul în care e implicat. Eu cred că dacă el rămâne mai mult timp ca ministru, fără a fi schimbat pe motive politice și împărțiri în alianță și nu alianță, sectorul IT se va dezvolta mai repede și mai bine. A menționat de Magellan, a luat în calcul introducere permiselor de folosire a calculatorului pentru funcționarii publici. Pentru că Pașa Valeriu se jăluia că cei de la statistici nu acceptă informații în format electronic și că încă colectează informații pe hârtii. Iar lunar se cheltuie mai mulți bani pe dute-vino decât pe ceea ce ar trebui să se cheltuie.

Pavel Filip e focusat pe rezultat. Mi-a plăcut ce a spus el  că trebuie schimbat cum funcționează acum ministerele. Nu trebuie să audă că EU, World Bank sau nu știu cine are 10 milioane să ofere pentru programe, și hai repede facem un proiect, luăm banii și îi folosim și gata. Ci invers, să ai idee, strategie, plan de lucru, și tu să te duci să demostrezi lui EU sau World Bank că trebuie să te finanțeze. Așa faci ceva pentru că crezi în asta, nu faci doar pentru că nu ai ce face.

Deja rămâne de văzut cât de repede se vor implimenta cele spuse, și dacă nime nu vor striga că ID-urile sunt uneltele diavolului.

Dacă am uitat ceva, scăpat ceva, mai vedeți ce au scris alții despre asta: Luchianiuc, Chironda pe Bloguvern, Dimex, Radu Chivriga, Victor Ciobanu, Zgherea  și deamu de Cernomaz și Bunelul v-am spus mai sus.

Poze: Dimex

Reclame
One Comment leave one →
 1. Aghioaie M. permalink
  aprilie 21, 2012 23:36

  http://dexonline.ro/definitie/implementa – in rest bine!

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: