Skip to content

[ICT Summit 2013 și Maia Sandu]: În ce companie vrei să-ți faci stagiul de practică?

aprilie 19, 2013

ictmoldovaICT Summit-ul din Moldova este locul unde se discută ce s-a făcut/implementat în Moldova din sfera tehnologiilor informaționale în diferitele categorii ale vieții și economiei, ce schimbări se planifică și care ar fi cele mai bune opțiuni prin care s-ar eficientiza procesul tehnologic și ne-ar ușura viețile.

La ICT Summit 2013, un rol central l-a avut și educația din Moldova. Cum angajatorii ar putea lucra cu universitățile și invers. Pentru că acum aceste două părți par a vorbi în limbi diferite.

De pe băncile facultății ies un fel de specialiști, iar locuri de muncă se oferă pentru alții. Cum rezolvăm acest lucru?

O țară plină de interni

Companii mari, precum este Endava, încearcă în felul său să rezolve problema specialiștilor. Astfel, în companie se oferă multe locuri pentru interni, persoane care să facă o practică pe termen lung și aşa să crească în interiorul companiei și să înțeleagă valorile acesteia.

Anul acesta, Endava oferă în jur de 100 de locuri pentru acest internship. Alături de Endava mai sunt companii mai mici care, de asemenea, oferă locuri pentru a crește acolo unde vrei să lucrezi.

ictmoldovaDacă acest principiu ar fi aplicat de majoritatea companiilor, atunci fiecare student ar trebui să fie în același timp și un intern. Și această practică să nu fie oferită doar pentru ca angajatorul să obțină forță ieftină de muncă, ci pentru a pregăti specialistul pe care ei îl așteaptă după absolvirea facultății.

Dar dacă ne uităm la acest lucru din această perspectivă, ne-am întreba atunci care este rostul facultății?

Soluția aceasta este doar pe termen scurt. Pe termen lung, ar însemna ca din facultate să iasă persoane specializate pe domenii înguste, care să se simtă experți pe domeniul lor. Și anume pe acest punct ar trebui să se pună accent.

Dialogurile Maiei Sandu

La summit s-a discutat despre iminenta necesitate ca membrii facultăților de IT (la această etapă se pune accent anume pe IT) să fie puși la aceeași masă cu experții din cele mai importante companii IT din Moldova, ca să elaboreze un curriculum, care să fie eficient și relevant pentru carieră.

De asemenea, să se organizeze training-uri comune ale profesorilor cu specialiștii, pentru a fi în pas cu toate tendinţele actuale.

DSC_5770Iar orarul lecțiilor să fie comod, în funcţie de orarul stagiului de practică. Astfel, la începutul anului, studenții să știe că anul acesta se oferă de exemplu: 100 locuri la Endava, 50 la Pentalog, 50 la altă companie. Şi, deja în funcţie  de poziţia la care aplică, studenții facultății să concureze între ei pentru aceste locuri.

Iar în diploma de absolvire să scrie clar că acesta este un specialist Java, iOS, backender, frontender, în dependență de necesități, și nu: „Această persoană prezintă abilități analitice în domeniul tehnologiilor informaționale”.

Unele companii au înțeles că pentru a avea specialiști, trebuie să promoveze entuziasmul profesiei. Astfel, în liceele și şcolile din regiunile Moldovei sunt campanii prin care se motivează să vii anume la facultățile de IT. Pentru că dacă știi din timp cu ce vrei să te ocupi, vei face tot posibilul să crești un specialist, prin ceea ce faci extracurricular, evenimentele la care te duci sau persoanele cu care comunici.

ictmoldovaAlta e că atunci când absolvești și ai, de exemplu, diploma de „Specialist în Comunicare” și tot încă nu știi exact ce vrei să faci sau ce specializare vrei să ai.

Dar pentru ca lucrurile să se miște, este nevoie de o deschidere din partea ambelor părți, să vorbească în aceeaşi limbă. Eu cred că această misiune, de asimilare a limbii și de transformare din bilingvism – în limbă de uz curent, stă pe umerii Ministrului Educației.

Partea bună e că Maia Sandu este interesantă pentru o conclucrare și un dialog constructiv. Poate așa se vor produce schimbările și mult dorita reformă în învățământ.

Vedeți alte soluții la această interminabilă problemă?

florin

PS: M-am bucurat mult să-l revăd pe Florin, dar ce m-a bucurat e că el era foarte așteptat la Chișinău.

Reclame
No comments yet

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: