Skip to content

Spune-mi ce Dumnezeu ai, și o să-ți spun cine ești

februarie 12, 2013

Cu vreo 4 ani în urmă, când eram la interviu pentru UGRAD, cineva din comisie m-a întrebat, cum mă voi comporta eu dacă unul din colegii mei de cameră ar fi altă religie. Eu pe atunci eram la Studiu Biblic Ortodox de la Oastea Domnului.

Exact eu nu țin minte ce am răspuns, dar ziceam ceva de respect și nu contează în ce rai crezi, dar ca oameni suntem egali. Asta era atitudinea mea față de religie înainte ca să încep să umblu hăisa prin lume.  Apoi vrând-nevrând am întâlnit oameni din diferite religii, oameni cu care am vorbit și mi-au vorbit. Oameni de la care am învățat multe, și cred că de asta e foarte important să călătorești. Pentru că chiar dacă nu crezi în nimic, sau ești agnotic, sau deist, tot interacționezi cu oameni pe care îi respecți pentru credința care o au. Intri în diferite localuri sfinte, și le înțelegi cultura.

Colegul de cameră – Catolic.

Kyle e catolic, și mereu mă întreba asemănări și diferențe dintre catolicism și ortodoxism, ce m-a făcut să caut și să citesc mai multe despre acest lucru. Kyle în fiece duminică se ducea cu familia la biserică. O dată la începerea postului de Crăciun m-a luat și pe mine cu el. A urmat o fază amuzantă cu preotul care fugea după mine prin biserică ca să mă întrebe dacă-s catolic, dar faptul că am spus că nu sunt nu a fost o problemă.

Kyle e un om extraordinar și foarte bun la inimă. Și oare asta doar pentru că e catolic?

kyle

Host mama mea – Luterană

Host mama mea, Carolyn, e luterană. Ne duceam des împreună cu familia ei la biserică. Preotul știa fiece persoană în parte, ba chiar mereu se apropia de noi internaționalii, ne ținea minte și încerca să vorbească cu noi. Nu să ne convingă că protestanții asta e cea mai bună religie, dar să ne asculte pe noi ce atitudine avem noi de religia noastră. Carolyn mereu vorbește cu mândrie de biserca ei, știe cântecele care se cântă acolo, și simbolurile din biserică.

Carolyn e un fel de a doua mea mamă, care ne-a primit în familia ei de parcă am fi fost ai ei. Carolyn e o persoană extraordinară, și oare asta doar pentru că e luterană?

carolyn

Colega – Apostolică

Zara e colega mea din State, m-am înțeles bine cu ea, apoi nu bine, pe urmă iar bine. Și deși eu asta nu tare des o recunosc, dar ea e o persoană inteligentă, simțul umorului și cu care ai ce vorbi. Despre religie, ea mereu zice că ea e Aposotlică și că Armenia a fost printre primele care a trecut la creștinism.

Zara e o fată cu mult potențial, și oare asta doar pentru că e apostolică?

zara

Gazda mea din Finlanda  – Evreu

Salomon, este evreu, și el m-a găzduit cât am fost în Helsinki, și mi-a arătat tot orașul și mi-a povestit despre toată țara. El e foarte mândru de familia din care provine și că este evreu. Ascultă muzică din clasici care îs evrei, și mereu va găsi ceva bun  de spus despre ei. Și tot el mi-a recomandat o capelă catolică ca un loc în care numaidecât trebuie să mă duc, și care a devenit locul meu preferat din Helsinki.

Salomon, e un prieten extraordinar de bun și o persoană căruia mereu îi voi fi mulțumitor, și oare asta doar pentru că e evreu?

salomon

Parte a găștii mele din Helsinki – Hindus

Harshit, deși are nume amuzant. e o persoană care mereu e gata să te ajute și care să încerce lucruri noi. Ține la tradițiile religiei sale, și nu ar face niciodată ceva care nu i s-ar putea. Nu are nicio problemă să vorbească despre sistemul de caste, dar nu critică niciodată nici religia lui, nici a altor oameni.

Persoană care ar fi gata să se pornească în jurul lumii doar cu un rucsac, și care te-ar ajuta atunci când și el trebuie ajutat, și oare asta doar pentru că e hindus?

harshit

Cea mai bună prietenă din SUA – musulmancă/ sunni

Cu Anora m-am învățat ca de fiece dată când mergem să mâncăm să mă uit ce fel de carne e în mâncare, să știu specificul religiei islame, despre sărbători, ce se poate și ce nu se poate. Anora deși respecta cu rigoare multe din ceea ce trebuie să facă o domnișoară, în același timp era curioasă să vadă de ce alte lucruri se întâmplă așa cum se întâmplă. Așa am călătorit cu ea prin multe locuri, am fost la rock festivaluri sau cântat împreună Lady Gaga în roller coaster.

Și Anora e o fată foarte deșteaptă, descurcăreață, bună la inimă, și oare asta doar pentru că e musulmancă?

anora

Parte a găștii din Trondheim – Păgân

Nicolas e păgân, adică crede în puterea pământului și că natura e cea care ne-a făcut. Nicolas e o persoană foarte carismatică și cu care e plăcut să vorbești, îți poate povesti multe despre medicina netradițională și despre ce înseamnă Paganism.

Persoană care îți poate da un sfat atunci când ai nevoie, și oare asta doar pentru că e păgân?

nicolas

In love – Martor a lui Iehova

Iaca am fost îndrăgostit și îmi era totuna că ea era Martor a lui Iehova, pentru că e deșteaptă, frumoasă și mă făcea fericit.

O persoană extraordinară, și oare asta doar pentru că era Martor?

Best buddies at Isfit – musulmancă din Brunei

Effa o persoană care a plâns în ultima zi de workshop pentru că avea să ne simtă lipsa prea mult. O persoană cu care mai vorbesc și cu care ne mai luăm peste picior, ar un dar al sarcasmului extraordinar și mie îmi place. E micuță, amuzantă și dacă o cunoști n-o uiți niciodată. E frumoasă chiar și atunci când poartă paranja.

Persoană care mereu e gata să învețe lucruri noi, și oare asta doar pentru că e musulmancă?

effa

Eu cred că de foarte multe ne împărțim în categorii religioase, politice sau sociale, și uităm că, în principiu contează cine suntem și ce atitudine avem față de cel de lângă noi, ca ființă umană și nu ca liberal, musulman, sau brahman.

Love is all you need.

Reclame
2 comentarii leave one →
  1. februarie 15, 2013 21:57

    Da dacă eu îs ateu?

    • februarie 16, 2013 00:35

      Ateismul ca principiul e același ca și religia.

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: