Skip to content

Week-end la Sud: Lacul Beleu, Faces of Friends și Giurgiulești

august 22, 2012

Eu în 2012 am un hobby, în week-end-uri mă duc undeva prin Moldova. Am fost la Peștera Surprizelor și Hidrocentrală pe la Criuleni. Am fost la casa lui Pușkin din Dolna la Nisporeni. Am fost la Căpriana. Am fost prin Oricova, Sipoteni și Hârjăuca prin Călărași. Și mai fost pe undeva dar nu mai țin minte exact.

O dată vorbeam cu Mihai, și îi spuneam că a călători prin Moldova înseamnă a te deconecta, de a încerca să vezi lucruri frumoase și să te conectezi cu ele, și deși fusei prin multe locuri prin lume, îmi place totuși să descopăr pădurile din Moldova, satele din Moldova, câmpurile din Moldova. Locuri care sunt atât de virgine pentru mine, atât de departe de ceea ce sunt eu încât îmi par atât de aproape.

O călătorie în Moldova e ca o pauză de meditație, fără shopping, fără a sta în rând la muzee, fără a te gândi în ce restaurant să mănânci. Stelele noapte în localitățile rurale îs magice, iar apusurile fermecate.

Mie Redescoperă Moldova îmi place, dar aș vrea să văd sentiment acolo, simțul mioritic și doina din grai.

Hai la Cahul

Săptămâna trecută Ion Grosu a spus că trebuie să-mi fie rușine pentru că nu știu unde e iazul Manta, și iaca am fost acolo, acum știu unde e. Doar că vara asta nu doar că nimeni nu doarme, dar iazurile și lacurile seacă. E cald, și nimeni nu prea are grijă de ele.

Pe lângă iaz poți vedea multișoare lucruri și animale. Oamenii trec pe acolo, inițial credeam că trece o limuzină.

În sud sunt foarte populare căruțele trase de măgăruși așa că pe lângă mulți cai pe care îi veți vedea care pasc pe unde vor ei, veți vedea și măgari.

Apoi drumurile din țară nu sunt doar pentru mașini, pietoni, parcări neregulamentare, tractoare și orice ai vrea să pui acolo, dar și sunt și pentru animale. Noi am fost prinși într-o turmă de oi.

Iar un cal în Giurgiulești a încercat să-și măsoare caii-putere cu noi.

Ca să treci prin unele locuri, trebuie să o iei la pas, iar la pas cu tine o iau și câinii ce păzesc conacurile, oițele și măgărușii din sud, așa încât trebuie să fugi repede.

Lacul Beleu 

Lacul Beleu e în rezervația naturală Prutul de Jos, iar locul unde se află e zonă de frontieră, așa că pentru a rămâne acolo pe noapte trebuie să îți ceri voie sau te poți trezi noapte cu grănicerii la ușa cortului. Pe aici sunt dealuri frumoase de lut, noi am spus că seamănă a Rushmore Mountain din South Dakota, și am putea face fețe de președinți moldoveni.

Intrarea în rezervație e prin satul Slobozia Mare. Aici piața se face în fiece zi în afară de zilele de luni și ține până la 11 dimineața. Dacă nu reușiți să vă cumpărați legume de aici, pentru că nu prea are sens să vii cu legumele cumpărate de la vreun supermarket din Chișinău până în Cahul, nu?

Deci dacă întârziați și nu prindeți piața puteți bate la o poartă aleatoriu, de ex noi de aici am cumpărat roșii. O pungă mare-mare-mare 10 lei iar roșiile erau culese din grădină.

Dacă totuși vă sfiiți să bateți aleatoriu la o poartă puteți merge pe urme sigure, din centru Sloboziei Mari mergi de-a lungul drumului până ajungi la o benzinărie și acolo este un magazin. Pe vânzătoare o cheamă Lenuța, uneori ea are legume. Dacă ea nu are puteți încerca la Maria care trăiește la vreo 50 m de Lenuța, Lenuța vă va arăta drumul.

Maria are legume de care vrei, mai puțin ardei care s-au stricat din cauza căldurii, dar vă poate oferi roșii, castraveți și cartofi, cartofi care sunt foarte buni copți la foc.

Tatăl Mariei e vorbăreț, dar se plictisește repede de tineri care vin în Slobozia Mare doar pentru lac.

În Slobozia sunt căsuțe interesante de genul acesta, din păcate nu am întrebat la ce folosește.

Lacul Beleu e frumos iar când te uiți la el, te apucă așa un fel de liniște și o euforie e seninătății. Sunt multe bărcuțe atât pe lac cât și pe lângă el. În bărci se adăpostesc cățeluși.

Și copaci interesanți. Acesta aveam impresia că e din Lord of the Rings și se va ridica în picioare și va merge spre noi. Apropo toți copacii din rezervație sunt semi-uscați sau au crengi uscate ce atârnă, uneori aveam impresia că va bate vântul și va ploua cu crengi. Localnicii profită de asta și în fiece seară multe căruțe trase de măgăruși se duc dinspre rezervație spre sat încărcate cu lemne.

Pe lac puteți vedea multe păsări din familia mea, adică lebede.

Pescăruși, șoimi și alte păsări pe care Ion Grosu precis le are în colecția sa și care vă poate spune ce și cum.

În iarbă sunt șerpi iar peste tot scoici.

Faces of Friends

Dacă tot eram prin Cahul, am trecut și pe la Festivalul Faces of Friends, acesta a fost primul pentru mine și locul unde am ascultat pentru prima dată formația Vunk live.

Oameni nu foarte mulți au fost, dar atmosfera a fost caldă, a fost plăcut să văd fețe cunoscute pe acolo, care săreau, cântau și veniseră anume pentru festival. Cahulul totuși în termeni moldovenești nu e la o aruncătură de băț.

Au cântat câteva formații care eu nu prea țin minte acum cum se numesc, se parcă că Nikorason”G și o fetiță care cânta Bici, bici, bici, bici cleta.

A fost interesant să realizez că eu totuși știu cântecele de la Vunk și mai țin minte și versurile, la prăjitura cu jeleu săream în sus. Și mă bucur că pe 31 vor cânta și în Chișinău, deși nu-mi place să mă duc la concertul din centru anul ăsta s-ar putea să trec.

Dar mie cel mai tare mi-a plăcut versiunea Paralelei 47 la Atât de fragedă cântată live. La mine ea e pe repeat de vreo 2 zile.

Foarte mult a semănat cu primul apus de soare văzut la Cahul.

Lacul Beleu 2

Noaptea nu ne-am dus la jazz, dar ne-am dus înapoi la lac și e foarte frumos lacul și noaptea, un calm care tocmai te dezechilibrează și te umpli cu energia acelui loc.

Iurie, merci apropo mult de cort, el încă e întreg și călătorește prin Moldova.

Pe urmă eu m-am gândit că iată în călătorii de astea fetițele și băiețeii se delimitează în prințese și supermăni. Prințesele fac mâncarea și așează păturelele. Supermănii fac cortul, adună lemne pentru foc și fac focul. Așa și a fost.

Somnul la amiază e de neprețuit.

După asta ne-am pornit spre Giurgiulești, planificam să mâncăm acolo harbuz, dar nu a fost să fie, cum am ajuns acolo așa și am fost alungați frumos de o doamna care a venit să ne întâmpine și de alta care striga armonios de la fereastră că nu avem voie să ne aflăm acolo.

 Și din alt unghi

Pe drum înapoi ne-am oprit la un local din Crihana Veche să bem un ceai. Ceaiul costă 7 lei și îți oferă și un biscuite cu inimioară. Localul nu avea reprezentanță pe Foursquare așa că Pavel i-a creat una. Acum puteți vizita Bar/Pub-ul Versant din Crihana Veche. Eu zic că e foarte acceptabil și chiar v-aș sfătui să vă opriți aici și să vă uitați la apus.

În timpul acestui articol am pomenit de foarte multe ori cuvântul ”noi” și iată cine suntem noi: Eu, Nastia, Olesea și Pavel. Eu și Pavel ambii suntem născuți pe 27 mai, iar Nastia pe 27. Toți suntem lângă peretele Versantului.

Apusul văzut de pe Versant

 Și mai apus.

Un fel de va urma

Eu cândva vă îndemnam să vă duceți, să vedeți, să vizitați, să experimentați, să adăugați amintiri în cutiuța voastră cu lucruri pe care nu le veți uita niciodată. Vă ziceam să vă treziți într-o dimineață și să vă duceți la Ocnița, eu într-o zi o voi face.

Urmează Gustarul și sper să vă văd acolo, anul trecut a fost interesant, puteți intra și vedea cum a fost: Gustar 2011

Cum se spune în popor, nu fiți oaia cea neagră.

 Și duceți-vă dincolo de propriile limite. Think Outside, and there is no box required for this.

PS: Photo Credit pentru fotografiile folosite în acest articol: Olesea Cember. Mulțumesc. Dacă vreți să le folosiți întrebați-o pe ea dacă se poate.

Reclame
No comments yet

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: