Sări la conţinut

Dacă vezi că eu greșesc, spune-mi în privat

iulie 11, 2012

O glumă spune că există două tipuri de critică: constructivă și distructivă. Constructivă e atunci când eu te critic pe tine, distructivă – când tu pe mine. Oricum, este greu pentru un om să ia drept constructivă o critică la adresa lui. De cele mai multe ori, intrăm în defensivă și încercăm să ne justificăm.

Alegeți oamenii

Uneori am impresia că singura menire a unor oamenii este să arunce cu nămol în ceilalți. Fără a sta prea mult pe gânduri, te vor numi prost, retardat, imbecil, țăran, incompetent și alte caracteristici menite să te facă să te simți inferior.

În acest caz, trebuie să înțelegem că dacă cineva se ostenește să ne demoralizeze, înseamnă că se poziţionează mai jos decît noi. Și nu are rost să le acordăm atenție. Mulți renunță la ideile pe care le au, anume din cauza că se găsește cineva care să le zică că au cea mai idioată idee.

Osho spunea că peste o rană nu se poate turna sare, decât dacă rana e deschisă.

Fiecare știe cine sunt oamenii care contează și a căror părere are valoare. Atunci iei în calcul ce ți se spune sau ți se reproșează. Pentru că e ceea ce te face să crești.

O critică bună e atunci când cineva calculat îți spune ce nu ai făcut bine, de ce și cum te poți corecta. Persoanele care vor sări deodată, doar să spună că nu e bine, ascund ceva.

Nu de puține ori, eu scriu ceva și când mi se întoarce textul, e plin de corectări, tăieturi cu roșu și lucruri la care ar trebui să mă concentrez. În acest caz, fii atent. Nimeni nu va cheltui timp pentru tine, dacă nu vede în tine potențial și nu vrea ca tu să fii mai bun în ceea ce faci. Acest fel de critică trebuie luată în calcul. Aceștia sunt oamenii care te învață să gândești diferit de cum gândești tu în mod obișnuit și astfel îți lărgești orizonturile.

Beigbeder, în cartea 99 de Franci, spunea că atunci când cineva vine cu o idee foarte bună la tine, spune-i că nu e prea bună. Iar atunci când vine cu o idee proastă, laudă-l. De aceea, nu cădeți în capcana oamenilor cărora le place tot ce faceți. Unii poate sunt îndrăgostiți de voi. Alții nu vor să-i depășiți.

Nu suntem supermani

Nimic din ceea ce facem nu e bun cu adevărat. Sunt timpuri când ne va plăcea ce am făcut, timpuri când nu. De aceea, suntem mereu în schimbare și dezvoltare, deci niciodată nu vom ajunge la un nivel în care să nu avem nimic de învățat.

Începe cu premisa că ceea ce ai scris sau ai făcut, nu e universal corect. Așa încât, atunci când cineva îți spune argumentat că nu ai dreptate, dă-i crezare și gândește-te dacă ai putea să o faci mai bine. Nu asculta nici o critică din partea unui anonim. În același timp, nu crede că prietenii nu te mai iubesc și nu te susțin, doar pentru că ți-au zis verde în față că ai făcut-o de-a oaia.

A accepta că ai greșit, te face mai puternic și mai deschis spre schimbare în bine. La fel, nu trebuie să te grăbeşti să tragi concluzii și să răspunzi cu aceeași monedă.

Cândva spuneam că dacă cineva nu îți poate ataca ideea, îți va ataca forma. Dacă nu îți va ataca forma, îţi va ataca persoana și va face conexiuni logic eronate. Acesta e un alt criteriu după care unele replici să le iei în calcul, iar altele trebuie pur și simplu să le ignori.

Și nu fi smartass, dacă vezi că cineva a greșit, poate intenționat sau neintenționat. Oricât de minor ar fi acel detaliu, spune-i în privat. Nu încerca să te ridici pe greșeli, deoarece, mai devreme sau mai târziu, ți se va întoarce moneda.

În rest, fiți buni unul cu altul și încercați să înțelegeţi când totul e serios sau când totul e glumă.

Acum, puteți să fiți de acord cu mine sau să-mi spuneți unde am greșit și cum pot să fiu mai bun sau să scriu mai bine. A spune tuturor că totul e aiurea, nu va schimba cu nimic lucrurile.

PS: Mulțumesc Tatianei Castrașan pentru editarea textului.

5 comentarii leave one →
 1. IrinaKaiser permalink
  iulie 11, 2012 21:02

  Frumos şi frumoase idei. Amu, Tatiana Castraşan, dacă tot ai editat textul, decide dacă scrii cu î sau â 😀

  • Tatiana permalink
   iulie 11, 2012 21:32

   🙂
   Irina, am decis. deja scriu cu â (de azi dimineaţă :). avem clienţi în România. trebuie. e cam greu, dar nu imposibil.

 2. iulie 12, 2012 18:21

  On topic, articolul a fost propus pentru Blogstorming 16! http://www.mostwantedblog.org/2012/07/12/blogstorming-16/

 3. iulie 16, 2012 20:02

  Unii practic nu trebuie nici macar ascultati, sunt asa in lumea lor, cauta doar sa fie contra…

Trackbacks

 1. Blogstorming-16 | MWB

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: