Skip to content

Ne pregătim de TEDxLipcaniPrison pe 4 iulie

iunie 14, 2012

Nu știu cât de sarcastic a fost numirea străzii pe care se află Penitenciarul nr. 2 din Lipcani – Strada Independenței. Dar noi ne ducem la ei, din nou pe 4 iulie.

Luni, 11 iunie, am fost să vedem ce este acolo, de ce au nevoie, ce fel de speakeri ar trebui să fie la eveniment. Dacă data trecută era mai frig și nu am reușit să facem un tur al penitenciarului, de data asta am văzut locurile în care își petrec ei timpul, activitățile care le fac și am discutat cu ei. Ce gândesc, cum gândesc, și de ce gândesc așa.

Până să încep să vă povestesc cum a fost, fac un apel către bloggeri și blogosferă, dacă cineva din voi dorește să meargă cu echipa TEDx pe 4 iulie la Lipcani vă rog îmi scrieți cum vreți și unde vreți. Plus dorim să le ducem lucruri de care au nevoie în activitățile lor așa că dacă cineva vrea să doneze mingi de oricare sporturi, creioane, acuarele, lemn pentru tâmplărie, la fel îmi scrieți. Mulțumesc.

Despre Penitenciar 

De această dată atitudinea conducerii penitenciarului mi-a părut mai severă decât la TEDxYouthDay. Și atunci când vorbeam despre ce activități am putea face cu copii de acolo, directorul penitenciarului ne-a povestit ce au ei acolo și că nimeni nu le dă ceea ce le promit. Și toate donațiile care sunt aduse acestea sunt biscuiți și banane și la aceasta se rezumă.

Pe când băieților de acolo li s-a construit un atelier de tâmplărie dar nu au lemn cu care să lucreze. Au un aparat de olărit făcut de asemenea de oamenii de acolo, dar n-au lut și cuptor unde să ardă ceea ce se face din lut. Iar școala profesională care este terminată acolo este mai mult pentru bifă așa încât ceea ce învață ei acolo nu îi pregătește pe copii de viața de după gratii de aceea ei se întorc înapoi. Din cauza lipsei de opțiuni. 

Persoana care se ocupă de activitățile educaționale din penitenciar ne-a spus că se încearcă să se facă pe cât e posibil – competiții sportive, TVC-uri (la ultimul din 1 iunie au fost 2 echipe Paradis și Vis, iar pe 4 iulie s-ar putea să ne arate ceva).

La fel, că mulți vin și fac reportaje și scriu articole de la Lipcani, dar mereu scot cuvintele din context și scriu doar de rău sau doar ceea ce le convine.

Oricum e ciudat, cel puțin pentru mine, când fiecărui băiat de acolo i se adresează cu Condamnat.

Despre activități

Ei au animale. Au vaci și cai de care au grijă. Animale ce au nume de care vrei: Monica, Sara sau Isabela. Noi am văzut vițeluși.

Acum au o seră unde încearcă să crească mirodenii și legume, pe 4 iulie deja am putea mânca roșii cherry de acolo. Domnu care are grijă de seră cu băieții, e o persoană care vorbește frumos româna, și când mergea cu noi îngâna Yesterday de Beatles. Cred că el are o influență pozitivă față de băieți. El ne-a spus că vreo 8-9 băieți au grijă de seră și le place. Cred că așa se încearcă să-i deprindă cu ceva. Plus terenul arabil și pe care cresc lucruri: porumb și altele are 1 hectar.

Atelier de tâmplărie, unde doar cei mai cuminți pot să lucreze. Doar că acum nu au lemn, dar când vor avea, fiecare va putea face 2 lucruri, una să rămână la expoziție în atelier, alta să poate să i-o trimită cuiva.

Au un atelier editorial, unde se lucrează să schimbe toate inscripțiile în rusă din penitenciar în română. Și le scriu cu acuarelă. Plus fac brainstorming de logo și slogane pentru activitățile culturale și sportive. Pe 14 iulie, va fi un eveniment mare sportiv.

Au teren de fotbal, basket, volley. Unde săptămânal joacă cu echipe din sate vecine sau culturi religioase. Băieții ne-au spus că anul acesta au jucat 3 meciuri de fotbal, 2 le-au câștigat, 1 l-au pierdut. Cel mai bun scor înregistrat de ei a fost 6-1.

Unii copii lucrează cu salariu având grijă de penitenciar, fac curat, ajută la bucătărie, iar banii i se strâng într-un cont sau sunt trimiși părinților. Referitor la părinți, nu prea vin să-i viziteze, iar cei care vin, ori sun tați turmentați ori mame ce încearcă să le aducă droguri.

Pe teritoriul penitenciarului se construiește o biserică. Copii au spus că des se duc și se roagă și vorbesc cu preotul, totuși dacă alte religii le aduc ceva – participă fiecare.

Despre copii 

Majoritatea cu care am vorbit au spus că au ajuns acolo pe nedrept dar totuși pedeapsa ce au primit-o e justă. Și știau cine este președintele RM.

I-am întrebat și de Examenele de clasa 9. Și au spus că îl scriu destul de bine 6, 7, 8, 9. Nota 10 la Lipcani încă nu au fost. Iar felul în care scriu ei examenul e literally, ca la închisoare, unde nu poți avea copiuțe, sau smartphoane, și unde ochii gardienilor și camerele de luat vederi sunt mereu pe tine. Și totuși au note de 8 și 9. Aici deja eu îmi pun întrebări cât de privilegiați sunt copii din Chișinău și tot îs stresați la BAC.

Ne-au povestit că scriu scrisori, unii în fiece zi, alții mai rar. Și ei se bucură când primesc diplome, unii le trimit la părinți. Ei tot visează, tot au nevoie de atenție.

În cameră au un televizor cu video. Unde pot privi filme, iar filmele le-au privit și răsprivit. Majoritatea care au tatuaje ar vrea să scape de ele, ne-au spus că există un laser care le scoate și un centimetru pătrat costă 100 euro. Un băiat ne-a spus că vrea să-și facă o afacere cu iazuri când va ieși, și că se va întoarce în localitatea de unde vine el, deoarece nu a făcut nimic grav înainte de asta și nu are de ce să-i fie rușine.

Restul spun că vor să lucreze când vor ieși, dar ce anume nu se știe. Șeful închisorii ne-a spus că mulți săvârșesc infracțiuni grave anume impuși de limitările sociale, nu au bani, provin din familii unde se bea și nu numai, ori le lipsesc câte un părinte. Apoi când ies, 80% recidivează deoarece nu se pot reintegra în societatea deoarece nu pot fi utili neavând nici un fel de studii. De asemenea 70% sunt din familii sărace, asta e o cauză pentru care ajung, și o cauză pentru care iar se apucă de nelegiuiri când iese. Totuși penitenciarul nu are o evidență a persoanelor după ce părăsesc penitenciarul.

Pedeapsa pentru cei de acolo e destul de dură, nu doar pentru că sunt lipsiți de libertate, dar sunt lipsiți de dialog, lipsiți de afecțiune, lipsiți de oportunitatea de a genera idei. Așa încât ei devin și mai reci și mai răi. Simțind că viața-i nedreaptă și încercând fiecare să-și facă dreptate. Apoi după ce își ispășesc pedeapsa, oamenii îi pedepsesc iar, uitându-se la dânșii ca la eterni vinovați. Apoi când te gândești că i se poate întâmpla oricui ca viața să-i fie nedreaptă.

Ei acolo ascultă și muzică, ne-au spus că Suruceanu are cântece destul de ok, ca și Pavel Stratan și Aura.

Și chiar dacă eram înconjurați de oameni care au săvârșit crime grave, depinde cu ce atitudine te atașezi față de ei. Căci anume ei, sunt niște copii care au făcut lucruri fără să le gândească, și sunt sigur că le pare rău. O puteai vedea în ochii celora cu care am vorbit. Poate cei care nu au vrut să vorbească nu era, dar acei care au fost destul de deschiși, sunt sigur că viața pentru ei nu s-a terminat și pot să continuie decent după ce ies din penitenciar.

 

TEDxLipcaniPrison

Eu cred că ei ca oricare din noi, au nevoie de role models, și de importanța de a se simți oameni. Un om nu-i doar rău și doar bun. Iaca de asta noi ne ducem pe 4 iulie la Lipcani.

Vom organiza TEDxLipcaniPrison, și vom încerca să-i facem să gândească la lucruri, iar dacă unul din ei va deveni măcar un cetățean responsabil va fi bine. În calitate de speakeri vom avea psihologi și oameni care să le facă ceva workshopuri. Plus data trecută, niște copii ne-au rugat să le facem poze și noi le vom duce printate.

Mai multă informație va apărea pe pagina de Facebook a TEDxChișinău și pe TED. Și repet dacă cineva vrea să se alăture și să meargă cu noi la Lipcani pe 4 iulie, îmi spune.

 PS: Și cât de motivant e să ai asta în sala de clasă și s-o citești în fiece zi?

Reclame
3 comentarii leave one →
  1. Tury permalink
    iunie 14, 2012 11:06

    Acele activități de creștere a animalelor, de a se autogospodării etc. sunt mai mult decât binevenite, tată lauda pentru asta celor ce-au inițiat

Trackbacks

  1. Republica Liberă BlogosFERIA. Ep. 2: Ședința | Octocat
  2. Ne pregătim de 4 iulie « TEDxLipcaniPrison

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: