Skip to content

Ești student? Dă-ți o palmă.

iunie 7, 2012

Studenții sunt lenoși and they know it.

Toți studenții din lume sunt lenoși, toți procrastinează și toți fac lucrurile în ultimul moment. Nu contează dacă trăiești în Mozambic, Uruguay, Anglia sau Moldova. Doar că în Moldova, studenții își justifică lenevia și cred că au dreptate, și le place să o facă pe victima.

Eu am simțit pe pielea mea că sistemul moldovenesc de învățământ e unul rigid și foarte bicrocratic, doar că studenții preiau acest stil, se plâng de el apoi îl prelungesc. Justificarea inocentă a studenților că universitatea e de-a oaia îi face să creadă că ea trebuiește doar pentru bifă. Ieftin, mult și bun în chilă adică eu nu vin la facultate, nu respect deadline-urile, nu trimit toate lucrările dar vreau notă bună pe semestru, să mă angajez reușit și dacă asta nu se întâmplă profesorul e de vină că lui mereu nu i-a plăcut de mine.

Despre profesori

Încă din clasele primare căutăm să ne justificăm pentru insuccesele noastre prin: da mie matematica nu-mi place, da profesoara nu explica normal, da profesoara mă ura. Pentru că atunci când tu cauți vinovați în jurul tău și te plângi pe ei atunci e mai ușor să-ți justifici eșecurile, iar dacă o facem pe victima, persoanele ne vor jeli și noi vom fi cei corecți și bătuți de soartă.

Câți dintre voi știu că profesorul nu trebuie să vă iubească, ei nu sunt obligați nici măcar să vă știe numele ci să încerce cât mai corect să vadă ce știți și să vă dea o direcție pe care să o urmați.

Profesorii prin sistemul de la Bologna nu sunt obligați să vă dea mur în gură și să vă explice tot în detaliu, ce și cum să citiți și de ce să citiți. Ei vă indică sursele ce trebuie să le găsiți, le studiați apoi le discutați la ore.

Eu parcă văd că dacă profesorii nu le-ar da conspecte și xerox-uri la studenți aceștia ar intra în panică la examen. Pe când trebuie să fie invers, studenții să fie rebeli și să nu vrea doar să scrie la lecții ci să ceară dezbateri, discuții interesante, metode interactive de studiu, proiecte practice și să se pregătească pentru a-și argumenta punctul de vedere.

Despre studenți

Studenții vin la facultate cu imaginea formată că ei știu mai mult ca profesorul și nu vor căuta să-l vadă ca pe un potențial prieten ci ca pe o persoană pe care pe urmă să arunce vina în caz că el nu reușește.

Studentul se plânge că nu reușește să facă lucruri, că prea multe lucruri le sunt date. Că perechile nu sunt la ore comode, că profesorii sunt învechiți. Iar atunci când nu vor să se ducă la ore, nu se duc în grup – în formă de solidaritate studențească. Puțini își mai aduc aminte că ei sunt responsabili de propriul succes.

Studentul trebuie să fie rebel, să vrea multe și să știe ce vrea. Să lupte pentru ceea ce vrea. Profesoara de marketing din SUA ne spunea că noi acum suntem generația negociatorilor, adică negociem totul prin prisma necesităților și facem așa încât tot să fie frumos și nouă folositor. Generația negociatorilor e cea după generația ascultătorilor, dar din păcate eu în Moldova văd mai mulți ascultători, care ascultă tot ce le zice profesorul, atunci tac, apoi în alte grupuri se plâng că nu le place.

Atunci când faci lucrurile sau încerci să le faci, nu vei eșua niciodată ci va fi potențial de creștere în caz că faci lucrurile mai slab. Dacă nu le faci deloc atunci precis vei eșua. La fel ca ceea ce se cere de la un student, uneori e inuman de mult, dar asta călește studentul și îl face să se descurce în situații grele.

Studentul trebuie să citească cât el poate de mult, mai ales din ceea ce nu-i recomandă profesorul. Să caută oportunități să se îmbunătățească prin orice: hobby, voluntariat, lucruri extra-curriculare, cluburi, burse în străinătate.

Studentul trebuie să scrie petiții, să protesteze în fața decanatului, să știe să ceară ceea ce crede el că îi trebuie. Când viața îți oferă lămâii, aruncă-le înapoi și cere ciocolată. Apoi în principiu Universitatea e obligată să ne presteze servicii, noi ca clienți suntem în drept să cerem ceea ce vrem însă doar dacă aceasta e mai bine decât ceea ce deja este. Nicolae Apostu spunea o dată că atunci când suntem mici vrem să mâncăm numai dulciuri și mai puțin legume, deși legumele sunt mai bune pentru noi, atunci când creștem înțelegem de ce mama ne făcea să mâncăm legume, la fel și la facultate.

Studenților le este teamă și de aceea devin lenoși sau uniformi, ei asta știu dar nu știu cum parcă e mai ușor să o faci pe victima.

Dacă n-am dreptate, demonstrați-mi. Dacă nu o faceți, deci, din păcate, am dreptate.

Oricum viața de student e viața ce trebuită trăită la maxim și nu victimizată. Gândiți-vă la asta data viitoare când vreți să vă plângeți.

***

Acest articol într-o versiune redactată și cu alte poze va apărea în revista Next. Nu știu când, dar citiți-o când o vedeți. Iac-așa.

Reclame
16 comentarii leave one →
 1. rodika permalink
  iunie 7, 2012 11:12

  ai dreptate că studenţii se victimizează, eu în 3 ani de licenţă şi unul de masterat am avut multe cazuri cînd nu am respectat deadline-uri şi din cauza atitudinii profesorilor. De multe ori noi studenţii ne facem că invăţăm sau facem nişte lucrări individuale de mîntuiala iar profesorii parcă nu inţeleg asta şi uneori mai dau şi note maxime pentru astfel de lucrări, nu mă pot impune să depun efort dacă ştiu ca oricum voi fi apreciată formal, mai ales dacă este o disciplină mai puţin relevantă pentru domeniul meu. Nuştiu a cui e vina că sa ajuns aici, din indiferenţa studenţilor sau a profesorilor, m-am cam plictisit de formalităţi şi de plîngeri. Toţi se plîng că e prea greu BAC-ul, dar merg la facultate unde se presupune că e şi mai greu şi se plîng în continuare că doamne fereşte ce efort trebuie să faci pentru a da un examen şi cum să nu copii. Eu aş defini învăţămîntul din Moldova în doua cuvinte: paradox si durdom de care sunt responsabili studentii, parintii si profesorii.

  • iunie 7, 2012 11:19

   da, dar nu poți reforma un sistem doar dintr-o parte:)

 2. iunie 7, 2012 13:36

  E „ieftin, bun şi mult în chil(ă)” şi „mură în gură”. Viaţa nu doar îţi „oferă” lămâi, aşteptând ca să le accepţi, ea chiar ţi le „dă”.
  Asta a fost doar pentru faptul că articolul va nimeri în revistă, no hard feelings 😉

  Alex, cred că problema e una de curaj. Desigur că câţiva, sau chiar mulţi dintre studenţi au realizat asta, dar nu cred că sunt destui cei care au curajul să facă se revolte şi să facă o schimbare, iar cei care nici nu-şi bat capul cu această problemă şi merg în rând cu celelalte „oi” docile nu sunt genul de persoane сare citesc bloguri (de exemplu blogul tău) sau reviste dedicate studenţilor, aşa că nu se vor lumina peste noapte.

  • iunie 7, 2012 13:54

   De redactare merci, seara voi face modificările, care sper că editorul deja le-a făcut pentru revistă. Dar de articol, eu știu oameni care sunt din bubble-ul meu și se comportă la fel. Și atunci mă întreb: De ce?

 3. iunie 7, 2012 15:19

  Scrisesem și eu ceva la temă anterior:
  http://dahioara.blogspot.de/2011/12/sistem-de-invatamant-nu-nu-am-auzit.html

  Probabil un pic din alt punct de vedere, daradevărul e la mijloc, e o monedă cu două tăișuri, e nevoie de a face instituțiile de calitate, iar studenții trebuie deprinși cu rigori și lipsa corupției, atunci vor pune preț pe ce fac…

  • iunie 7, 2012 15:30

   eu tot așa cred. nu poți schimba doar un element pt a lucra lucrurile altfel. deobicei un lucru aiurea le corupe și pe celelalte

 4. Elena permalink
  iunie 7, 2012 15:31

  Alex, nu-mi place generalizarea. Nu toti sunt lenesi si nu toti invata in ultimul moment. Eu invat in Italia, daca as ivata in ultimul moment nu as da nici un examen (si ca mine multi altii). Am invatat si in Moldova, dar eram mai tanara si mai indiferenta in unele lucruri si se intampla sa invat ultima noapte innainte de examen, dar depindea si de examen. Spre deosebire de Moldova (adica fac drept usm pe care am facut-o) aici in Italia ti se indica sursele (adica 3, 4, 5 carti in dependenta de credite) si vii la examen te asezi in fata si sustii examen (fara 15 min de paregatire, etc).
  Cred ca mai degraba decat sa dam vina unul pe altul sau sa cautam vinoveti am incerca sa fim responsabili pentru ceea ce facem, inclusiv studiile noastre. Sa faci universitate nu e obligatoriu. Cred ca atata timp cat in Moldova va fi o „moda” sa faci universitate si vor invata pt ca nu vor sa lucreze imediat (parintii trimit bani din strainatate) sau pur si simplu ca „trebuie” sau pt ca au deja postul asigurat, lucrurile nu se vor schimba.
  Eu as propune ingenere sa faci invatamant superior cam pe la 22-23 ani, dupa cativa ani de munca si de „cautare” a ceea ce vrei sa faci.
  Cine vrea sa invete invata peste tot si in orice sistem, in orice tara.
  Elena

  • iunie 7, 2012 15:35

   Elena, de acord, dar tu acum enumeri excepțiile. Și eu acu chiar nu caut vinovați, încerc doar să spun să terminăm să ne plângem și să facem ceva.

   PS: eu tot acu luat pauză după licență:)

 5. Dumitru permalink
  iunie 7, 2012 17:13

  Ala din foto de la sectiunea „studenti” e un negociator feroce 🙂

 6. iunie 8, 2012 02:30

  „Unii plâng, alti vând basmalute.” 🙂

 7. iunie 8, 2012 08:11

  La noi la facultate e aproape sistemul de la Bologna: profesorul de cele mai multe ori da sursele, doar ca uitam sa discutam si sa facem dezbateri la lectii. Totusi studentii nu sunt pregatiti pentru asa metode de invatare, caci difera tare mult de cele din liceu, prin urmare nu e clar „cum asta e posibil”

  • iunie 8, 2012 10:32

   copii pur și simplu se obișnuiesc ca profii să-i dădăcească

 8. iunie 21, 2012 11:49

  Mie imi pare si mai tragic cind termina universitatea stundenti fara mari aptitudini sau skills si se asteapta ca o sa primeasca salarii de zeci de mii. S-au dezvatat de creativitate si de initiativa si cred ca chiar daca lucreaza ca niste roboti care pot fi usor inlocuiti, merita sa ocupe imediat posturi inalte si sa fie bine-platiti. Oh well.

Trackbacks

 1. Ești nemulțumit de sistemul educațional din Moldova? « VOXPUBLIKA| Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: