Skip to content

[Hai Moldova]: La izvor, Buiucani

mai 12, 2012

Situație generală

Dimineață m-am trezit, mi-am luat tricoul cu Hai Moldova, și pe la 8 eram în parcul La Izvor, am venit în același timp cu domnul de la Spații Verzi.

Până a venit Eugen și Dumitru cu care coordonam regiunea asta era liniște, pe urmă s-a început totul. A venit Ghimpu și ProTV-ul era acolo să-l filmeze, după asta ProTV-ul a fugit la Filat, pe la 11 Prime-ul care venea de la Chirtoacă îl căuta pe Ghimpu prin parc. O domnișoară de la Jurnal lua interviuri la telefon.

La Izvor au venit Ministerul Mediului cu toate agențiie lor – 85 oameni, Ministerul Tineretului cu vreo 20 oameni. Tinerii Liberali cu vreo 40 persoane, Starnet-ul – 55 oameni, ProCreditul – 100 oameni, Liceul Antioh Cantemir  – 35, și ȘPP nr 9 – 6 oameni.

În total vreo 320 oameni. Mie totuși mi-au părut prea mulți. Cu vreo 100 oameni venind motivați să facă curat cred că se puteau face mult mai multe. Dar oricum mă bucur că au venit oameni.

Pentru mine Hai Moldova e un fel de subotnic sincron în care fiecare încearcă să le folosescă cum vor ei.

Despre cum s-au comportat oamenii.

Sacii și mănușile Hai Moldova au ajuns la noi prea târziu. Așa încât Spații verzi aveau mănuși albe și saci albi și instrumente de lucru.

Procreditul au venit cu sacoșe verzi, iar StarNet-ul cu sacoșe negre așa puteai observa cine și cât strânge și cum strânge gunoiul. Faptul că oamenii au adus sacoșe și mănuși cu ei e un lucru bun și care demonstrează că fiece companie pot avea astfel de inițiative cât mai des și nu doar când e Hai Moldova.

Oamenii de la ministere au venit devreme (8.45 – 9.10) și ne presau să le spunem unde să se ducă că ei trebuie repede să se ducă în altă parte. Miniștrii au stat totuși până la vreo 11.30 și au făcut curat. Așa încât vorbind cu domnul de la Spații verzi le spuneam echipelor unde să se ducă în dependență de dificultate.

Apoi au venit ProCreditul și Starnet-ul pe la vreo 9.30. Când am întrebat câți oameni trebuie să vină de la ProCredit mi-au zis vreo 300, Starnetul vreo 60: Au venit 100 PC și 55 SN.

Deoarece acestea erau cele mai mari echipe eu cu coordonatorii ne-am gândit să le trimitem împreună în partea stângă a parcului (conform hărții), unde era mai murdar. Doamna de la Procredit s-a supărat și ne reproșau că nică organizare, că ei au rezervat o bucățică, etc etc etc. Starnetul au acceptat și încercau să recurteze oameni în echipa Starnet oferind tricouri și chipiuri.

Până la urmă StarNet-ul s-a dus la stânga, ProCreditul la dreapta, urmau apoi să se întâlnească la Niagara.

Mi-a plăcut că ProCreditul a adus apă și oricine putea lua de la ei și să bea. Interesant cum se luptă oamenii chiar și atunci când trebuie să facă o cauză bună împreună.

Pe hartă erau indicate locurile cu tractoraș acolo unde trebuia de lăsat gunoiul, amuzant e că liderul de la Antioh Cantemir ne-au adus gunoiul la intrare, deoarece au spus că au căutat, au căutat tractorul și nu l-au găsit. Totuși băițeii ieștia au fost bravo.

În multe alte puncte erau locuri cu gunoi adunat ad-hoc sau aruncat în lăzile cu gunoi.

Majoritatea strângeau un sac și socoteau că treaba lor este împlinită, în medie a fost cam 1,5 sac pe cap de strângător. Deja cine a fost la izvor și au strâns 3-4 saci, trag singuri concluziile. Curățenia a durat cam până la 12, atunci deja nici nu prea aveai ce strânge. Cum ziceam erau prea mulți oameni pe metru pătrat care făceau curat, mai ales că erau oameni de la spații verzi care făceau curat by default și nu au intrat în număr sau în numărul sacilor.

Concluzii

La urmă noi am mers pe la toate punctele ad-hoc și nu ad-hoc și am numărat sacii, aproximativ au fost 427. Curat, era curat, doar că pe la 12, erau armate întregi acolo care se pregăteau de frigărui sau care făceau frigărui sau plajă.

Iar seara cam jumate din gunoiul adunat se va întoarce la locul lui, apoi gurile rele spun că proiectul nu are Succes. Asta oamenii nu lasă loc de succes și bagă normalul.

Domnul de la spații verzi ne-a spus că s-a făcut curat în vreo 10 hectare de pământ și s-au făcut 5 rute, adică 5 mașini de gunoi au fost duse, în tone e greu de spus pentru că majoritatea gunoiului au fost sticle de la bere, șervețele de după sex sau ambalaje de la chipsuri.

La Drumul Viilor au ieșit oameni mai puțini, și Nicu, ne-a rugat să direcționăm oameni spre acel teritoriu, doar că cei care erau acolo au spus că ei au venit să facă curat anume acolo și că nu se duc în altă parte. Deci majoritatea angajaților au venit pentru galocică, dar e bine că încă se mai poate de adunat oameni pentru galocică, pentru că altfel în general puține lucruri ar fi posibile. Iar oamenii se duc undeva doar dacă trebuie. Verbul a vrea se în locuiește cu a trebui, și asta nu doar la Hai Moldova.

M-am bucurat să-l văd pe Rodion Bajureanu și Silvia la Izvor.

Și m-am bucurat să o văd pe Olga Cebănică când veneam înapoi și am putut să o îmbrățișez de La Mulți ani.

În rest, de pe acum spun că Hai Moldova anul acesta a fost mai bun decât anul trecut, căci companiile i-au înțeles potențialul de PR și cum să ajungă la Televizor. Și desigur se va strânge mai mult gunoi ca anul trecut. Creștem, crește și proiectul. Și asta e un succes, cum nu ai da.

Iar la Izvor, au ieșit 320 oameni, au strâns 427 saci de pe un teritoriu de 10 h. Eu zic că e bine iar cei ce au decis să stea azi acasă îi rugăm să nu se plângă dacă se duc undeva și e murdar. Fiecare se trezește acolo unde s-a culcat.

Iubiți-vă și iaca așa.

 A mai scris și Bunelul.

Reclame

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: