Skip to content

Foc haric la ghete

aprilie 12, 2012

Ultimii trei ani în presă  (2010, 2011, 2012) în apropierea Paștelui cele mai populare titluri erau: ”Focul haric pentru a opta, noua, zecea oară în Chișinău”.

Primul foc haric a fost adus în 2003 la inițiativa lui Vladimir Voronin (din câte știam eu ideologia partidului e anti-religie). Din 2003 – 2010, aducerea focului haric era plătită din bugetul de stat. Din 2011, Vlad Filat plătește pentru foc din buzunarul propriu, iar acest fapt numaidecât trebuie să ajungă în headline-urile știrilor.

În una din declarațiile lui Voronin el spunea ”Focul Haric încălzește sufletele cetățeanului și contribuie la realizarea planului întregului popor” iar Filat după ce a zis că sponsorisează plecarea ”Am luat această decizie pentru ca focul haric să fie adus la Chișinău. Consider că e un gest creștinesc, unul corect și îi îndemn pe alții să facă asemenea fapte”.

Biserica ortodoxă cataloghează Focul Haric ca ”cea mai mare dintre toate minunile creștine”. 

The roof is on fire.

Primele date despre Focul Haric apare în 870 AD. Asta după ce în 867 în fruntea imperiului Bizantin vine dinastia macedoneană care a marcat sfârșitul unei perioade de tulburări politice și religioase și a marcat începutul unei noi ere.

Eu mereu am spus că Religia a fost creată ca un instrument de control al oamenilor, ca să-i facă să privească doar într-o direcție ca apoi să poate fi mișcați acolo unde vor anumiți oameni. După ce creștinismul a fost declarată religie oficială a început perioada evului mediu, care după câteva sute de ani probabil minunile care erau promovate de către biserică nu mai erau credibile în societate. Pentru a deveni iar credibil era nevoie de un nou miracol. Creativii lui Vasile I au inventat Focul Haric, care din nou a devenit un simbol a lui Dumnezeu pe pământ. La sfârșitul sec 8, Jābir ibn Hayyān, propune o metodă științifică a alchimiei, așa încât creativii lui Vasile I s-au inspirat de aici.

Faptul că focul haric poate fi obținut cu ajutorul elementelor chimice a fost demostrat demult dar lobby-ul bisericii e prea mare pentru ca cineva să confirme asta.

Revenim în Moldova

La sfârșitul anului 2011, încrederea populației în biserica era de 42%, deși cu câțiva ani mai înainte era și de 80%. Astfel focul devine o unealtă importană de PR a demnitarilor de stat. Dacă ideea inițială de aducere a focului haric i-a venit lui Voronin, care prin asta și-a pus baza solidă a electoratului său. Atunci în 2011, Filat vine cu o replică, el plătește din buzunarul său aducerea focului.

Dacă ne uităm la delegațiile care s-au dus după foc. Vedem că în 2010 și 2011, Victor Bodiu a fost ca secretar de stat, iar mai apoi a fost propus să candideze ca Primar al Chișinăului. Acum în 2012 pleacă Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov. Oare de ce? Ce are agricultura și industria alimentară cu focul? Ne rugăm pentru roadă bună?

Până la plecarea lui Bodiu nu am mai găsit ca vreun alt oficial să se ducă în delegație în Tel Aviv pentru foc.

Am încercat să fac o arheologie a netului .md și date de prin 2003 – 2006 nu prea se găsesc. Oricum din câte am găsit, iată delegațiile care au fost după foc:

2005 – Preasfințitul Anatolie, câțiva preoți și pelerini

2007 – Mitropolitul Vladimir cu câțiva preoți

2008 – Arhiepiscopul de Dubăsari și Tiraspol, Iustinian

2009 – Episcopul Petru de Hâncu, Arhidiaconul Dometian, Prot. Zosima Toia, Pr. Bartolomeu Nicolaescu, Monahul Dionisie, Ipodiaconul Timotei Stratulat

2010 – Mitropolit Vladimir, Protoriereul Vadim Cheibaș (Secretar epahial al Mitropoliei), Protoriereul Veaceslav Șpac și Victor Bodiu

2011 – Mitropolit Vladimir, Protoriereul Vadim Cheibaș, Victor Bodiu

2012 – Mitropolit Vladimir, PS Sava, Episcop de Tiraspol și Dubăsari, Protoriereul Vadim Cheibaș, Protoriereul Veaceslav Șpac, și Eduard Bănăuc, secretar adjunct al Guvernului RM.

Dacă ne uităm ultimii 3 ani vedem un fel de Echipă a Focului Haric care o dată pe an pleacă în călătorie de serviciu în Tel Aviv. Din câte am citit deobicei din echipă fac parte vreo 6 persoane și nu de fiecare dată sunt date numele celor care pleacă.

Întrebarea mea e acum: Ei au pașapoarte diplomatice? Sau dacă au pașapoarte simple, acestea sunt biometrice? Acceptă ștampile în pașaport?

Cam cât costă un sejur în Tel Aviv

Pe Kayak.com, o călătorie în Tel Aviv din Chișinău, costă cam 1300$. Cazarea pe noapte într-un hotel ok, e vreo 500$, mâncarea și transportul în timpul zilei (adică diurna) vreo 100$.

Delegația pleacă joi și vine sâmbătă seara. Deci 2 zile.

Matematic ar însemna 1300 + 1000 + 200 = 2500$ per căciulă. 2500$ * 6 = 15.000 $ costă focul haric.

10 ani * 15.000$ = 150.000$ – o sumă deloc mică. Dar pe motiv de publicitate cred că iese foarte ieftin.

Totuși întrebarea e alta această sumă putea fi investită și cu câțiva oameni mai puțin plecau din Moldova. Sau dacă la urma urmei acești bani puteai fi plătiți la 40 profesori, sau 40 de doctori sau 40 de asistente medicale.

Din cauza focului anual 4 profesori rămân fără salariu. Gândiți-vă la asta când frenetic vă duceți să luați o lumânare din centru. Că pentru deliciul vostru de a vă lumina, unii vor primi mai puțini bani.

Concluzie

Pentru ca baba să se pieptene, satul trebuie să ardă.

Paște Fericit.

 

Reclame
6 comentarii leave one →
 1. aprilie 12, 2012 23:46

  Am multe întrebări, dar una mai mare ca celelalte. Tu te îngrijorezi despre buna gestionare a bugetului de stat sau despre poziția bisericii în stat?
  Analiza ta e limitată, cu multe necunoscute la mijloc. Un lucru cert, nu ești o persoană prea religioasă )

  • aprilie 12, 2012 23:51

   Yep, analiza nu e completă, pentru că nu știu multe inside-uri. Aci de accord. Despre îngrijorare, că se amestecă laicul cu religia. Ultima perlă, că Mitropolitul, mi se pare, vrea să se bage în rezolvarea problemei transnistriene.

   Dacă observi, focul nu mai este focul sacru al credinței, da focul popularității anumitor oameni.

 2. Arincik permalink
  aprilie 13, 2012 08:46

  Haric? Nici nu shtiam ca exista asha cuvynt. Eu credeam ca focul se face diferit numai de la combustibilul pe care arde. Nafig ei sa dea atyta kapusta sa arda nishte lumynari care se poate de aprins pe degeaba? Jite.

  • aprilie 13, 2012 10:24

   Dap asta e lumina sfântă 🙂

Trackbacks

 1. Focul Haric cât 4 salarii de profesori anual « VOXPUBLIKA| Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md
 2. Focul Haric cât 4 salarii anuale de profesor « VOXPUBLIKA| Platforma de comentarii, bloguri si analize a Publika.md

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: