Skip to content

Două feluri de dragoste

aprilie 3, 2012

Grecii antici împărțeau dragostea în 5 feluri (Agape, Eros, Philia, Storge și Xenia) totuși pentru mine ea e de 2 feluri. Două din care una e predominantă dar din cauza că noi nu mai facem nici un fel de decizie radicală și care ar avea urmări imediate greu e să determini după care totuși te conduci. Sunt etape când punem accent mai mult pe una apoi pe alta dar oricum nu ar fi și orice nu am face – tot ceea ce eu numesc dragoste se rezumă la 2 feluri:

  • oameni care iubesc oameni (Dragostea de Oameni)
  • oameni care iubesc idei (Dragostea față de Idei)

Oamenii care iubesc oameni

Acești oameni și acest fel de dragoste ne face să iubim oamenii din jurul nostru. Să iubim anumite persoane necondiționat. Persoane cărora le-am dat voie să intre în viața noastră și pe care le-am urma până la infinit. Oameni care contează și oameni pe care am simți că i-am iubi oricum.

Așa oamenii ajung să iubească oameni carismatici. În politică – dacă pleacă un om, se termină și partidul cu toată ideologia lui. La școală e profesoara de rusă sau literatură care era preferata noastră deși nu ne plăcea nici rusa nici literatura.

Acesta e jucătorul de fotbal preferat și vom susține orice club la care este acest jucător. Acesta sunt filmele la care ne uităm doar pentru că acolo sunt actorii noștri preferați. Acești oameni ne fac să ne placă lucruri care nu ne-au plăcut niciodată. Aceștia sunt cei mai buni prieteni care ne susțin și ne inspiră de-a lungul vieții. Aceasta e persoana care ne va face mereu inima să tresară pentru că ea e ea și gata.

Oamenii care ne iubesc cu acest fel de dragoste vor place și vor iubi tot ce e legat de noi și viceversa. Vor ierta orice am face și dacă vom cădea jos ei vor fi acolo lângă noi.

Oamenii care iubesc oameni, urăsc tot oameni și vor urî oamenii doar personal, și nu contează dacă aceștia vor face lucruri bune și senzaționale nimic nu va fi acceptabil și totul va fi greșit.

A iubi oameni ne face să ne simți mai între oameni.

Oameni care iubesc idei

Acești oameni vor iubi orice doar dacă corespund ideilor lor. Iar pesoana complex nu contează atâta timp cât totul e așa cum place lor.

Religiile se bazează pe oameni ce iubesc idei. Familia e la fel o idee, iar noi iubim pe oricine face parte din familia noastră. Trebuie cel puțin să iubim necondiționat deși nu am ales cine să fie acolo. În partide tot intră oameni care iubesc o idee și urăsc alte idei și oricine nu gândește la fel e dușman.

Dragostea de țară e la fel o dragoste bazată pe idee, nu o putem alege dar pentru că locul unde ne-am născut se transformă într-o idee, mereu vom fi nostalgici.

Acești oameni se îndrăgostesc de îndrăgosteală și persoanele care sunt atunci lângă ele nu prea contează cum sunt. Acești oameni vor iubi toți jucătorii de fotbal dintr-o echipă, apoi îi vor considera trădători pe cei care pleacă. Acești oameni dacă le va place un film vor spune că toți actorii îs geniali și regizorul și tot legat de aceasta.

Tot ce e legat de ideea care o iubim devine bun. Democrația e tot dragostea pentru o idee și libertatea tot. Iar cei care se opun nu-i iubim. Normalitatea e o idee iar oamenii îi marginalizează pe cei care nu se conformează acestei idei.

A iubi o idee înseamnă a iubi un ideal și mereu a tinde spre el, acești oameni sunt ambițioși și sunt fericiți dacă se apropie de ideea care o au. Hitler a fost un om ce a iubit idei.

Amalgam

Așa se întâmplă că uneori ne îndrăgostim de cineva ca de o persoană iar ea de noi ca de idee și astfel lucrurile nu se primesc.

Oamenii ce iubesc oameni se vor speria când cineva le va spune că îi iubește pentru ideile pe care le promovează. De aceea mulți se plângă că atunci când ești foarte bogat nimeni nu te mai iubește pentru persoana care ești. Oamenii vor iubi ideea de succes pe care tu o ai.

Oamenii care iubesc idei se vor speria când cineva le va spune că îi iubesc ca persoană care sunt. Pentru ei va fi inacceptabil să iubești pe cineva care nu crede în ceva și nu are o direcție și vor considera dragostea ca o obsesie.

Oamenii care iubesc oameni și oamenii care iubesc idei de foarte multe ori fug unul de altul deoarece la un moment dat nu se mai înțeleg și doare. Persoana care iubește idei îți va spune că nu mai ești persoana care o știa, iar cea care iubește oamenii va spune că ție nu îți pasă de mine. Prima va căuta suport în ceea ce face, a doua va căuta atenție. Prima se va bucura dacă îi lauzi ceea ce a făcut, a doua dacă ești mereu lângă ea.

Persoana care iubește idei va fi gata să-și sacrifice viața pentru o idee, iar cea care iubește oameni își va sacrifica viața doar pentru anumite persoane.

Dar cel mai periculos, e să transformi un om într-o idee. Deoarece așa ideea dată va exista doar la tine în cap și nu va mai fi nimeni altul care să te susțină în această idee, iar să o iubești ca persoană – nu vei putea, deoarece va fi foarte diferită de persoana pe care ai construit-o tu.

Dacă ajungi să vezi persoanele din jurul tău dacă iubesc oameni sau iubesc idei te va putea ajuta un pic să devii mai fericit, dar până atunci trebuie să înțelegi tu cum iubești.

Așa uneori nu e de ajuns pur și simplu să iubești.

Reclame
No comments yet

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: