Skip to content

Tu tot ții post?

martie 5, 2012

Oamenii care țin post îmi par amunzanți. Nu toți, cei care chiar cred și știu ceea ce fac, dau dovadă de smerenie și răbdare. Însă restu țin post pentru că e important să arăți că ești creștin și că îți mai aduci aminte unele chestii din religie. Pentru ca atunci când întreabă: ”Da mâncare de post aveți?”, cei din jur să zică: ”Uite oameni bravo, nu uită de Dumnezeu, iată au mai rămas oameni normali și nedestrăbălați”.

A spune că ții post e mai comod. Dacă spui că ții dietă, oamenii vor zice că ești gras/grasă. Dacă zici că ești vegetarian, oamenii te vor numi sectant sau nebun. Dar să zici că ții post, oamenii te văd creștin. Cineva zicea că acum oamenii cred că și nemurirea trece prin stomac și dacă nu mănânci anumite produse atunci Raiul îți este garantat.

Despre post

Mă uit la oamenii care țin post și nu văd nimic mai bun în ei decât atunci când nu țineau. Poate că spun că nu mănâncă carne și alte produse interzise și că țin postul, cică pentru ei. Dar nu știu dacă ei știu ce este postul și că are 2 componente: Postul spiritual și postul fiziologic.

Postul spirtiual presupune numai gânduri de bine, rugăciuni foarte dese, cuvinte frumoase, ajutor dat tuturor. Adică: Nu minți, nu spui maturi, nu gândești pervers, nu copiezi, nu strigi, nu te enervezi, nu judeci, spui rugăciune chiar înainte de a mânca mâncarea de post, nu stai pe Facebook (pentru că aici oriunde sunt subtilități sexuale). Renunți la prioritățile tale pentru prioritățile celor din jur.

Concluzie: Încă pe nimeni care spun că țin post nu i-am văzut să fie așa.

Postul fiziologic presupune să nu mănânci alimente care nu se dau voie, să nu bei, să nu fumezi, să nu te săruți, să nu faci sex, să nu te masturbezi, să nu dansezi, să nu lovești, să nu trântești și câteva încă Nu-uri. Adică ar trebuie să te abții de la orice care ți-ar face rău sau ar face altcuiva. Pentru că postul fizic e o curățire a corpului iar cel spiritual al gândurilor.

Concluzie: Încă pe nimeni care spun că țin post nu i-am văzut să nu facă asta.

A mânca produse de post, e cel mai simplu lucru să faci pe ceilalți să creadă că ții post. În gândurile tale nu se pot băga, la tine-n dormitor la fel, dar iaca ce mănânci pot vedea. Așa că pentru o promovare a ta – ții post.

Apoi când se termină postul mănânci totul în cantități triple și unii se intoxică. Rămâi cu inima împăcată că ai mai bifat un punct de pe to-do list-ul tău a vieții de creștin și crezi că ai dreptul să-i numești pe ceilalți păcătoși.

To-Do list Creștin

Pentru orice om care se crede creștin și care în orice moment poate recurge la Iad și Rai, poate să-ți reproșeze că nu vei ajunge în regatul lui Dumnezeu, pentru fiecare există un To-Do list care îi face să creadă că mai creștini ca ei nu există.

– O săptămână de post

– O împărtășanie

– De Crăciun și Paște la biserică.

– Ți faci cruce când treci prin fața unei biserici

– Te duci la cimitir de Paștele Blajinilor

– În caz că cineva moare sau se însoară te duci iar la Biserică.

– Porți cruciuliță de aur

– Te rogi când ești în pericol

– Ai vreo icoană care prinde colb

– Scrii Dumnezeu cu D mare

– Răspunzi la Hristos a înviat cu Adevărat a înviat și s-a înălțat tot (și asta doar în primele zile când se spune)

– Vopsești ouă roșii

Capitolul 13 din Corinteni îți pare cel mai rupător din Biblie

– Te duci măcar o dată în excursie la o mănăstire (de parcă te-ai duce la Mecca)

– Să pupi mâna preoților

– Dai câte o cănuță de pomană

– Ai măcar o istorioară de vitejie în care ai trimis vreun Martor de a lui Iehova.

– Știi 50% din Tatăl Nostru.

Amin

Eu nu țin post și vă rog să mă respectați pentru asta. Iar dacă vreți ca eu să vă respect că țineți post, atunci ține-l așa cum trebuie și nu așa cum vă este comod. În rest Lav, pis și rokenrol.

Și recomand filmul 40 days and 40 nights. (tot e despre post).

Sursă poze: someecards

Reclame
30 comentarii leave one →
 1. Melly permalink
  martie 5, 2012 10:17

  Subiect sensibil 😀 ..tot ce pot spune este : Live and let live :)..
  Pentru a te putea integra mai bine în societatea noastră chestia cu religia&postul este un must do….când spui că tu ești diferit deja ești privit altfel :D….Deși unii oficial par că îți acceptă alegerile, neoficial te-au judecat și condamnat deja.

  Nu bănuiam că ești un eretic :))

  Kisses&hugs my B 🙂

  • martie 5, 2012 10:31

   Nu știu dacă îs eretic. Dar la sigur nu mai am încredere în religie.

 2. martie 5, 2012 10:31

  Eu țin post două săptămâni ca să ofer posibilitate organismului să se mai odihnească de-atâta carne etc 🙂 În perioada celui de-al II-lea Război Mondial, când naziștii au confiscat toate animalele de la nervegieni și aceșteau au trait vreo cațiva ani doar cu produse vegetale. Interesant ca mortalitatea provocată de cancer în această țară a scăzut apriximativ la 0%. Cand s-a revenit la bine și la carne – a cresut si nivelul morților provocate de cancer cu 55%. Iată așa poveste! E bine pentru sănătate, mai puțin pentru spiritualitate! 🙂 Hai noroc!

  • martie 5, 2012 10:41

   Păi de ce să-l numești anume post dacă poți simplu să-i zici dietă, sau vegetarian din când în când, de ce să aștepți postul pentru a nu mânca carne?

  • martie 5, 2012 13:15

   ”Da mâncare de post aveți?”, cei din jur să zică: ”Uite oameni bravo, nu uită de Dumnezeu, iată au mai rămas oameni normali și nedestrăbălați”. 😀

  • martie 5, 2012 13:18

   Țin în post (postul, dieta) pentru că atunci toată familie ține și e mai ușor să te abții de la produse animaliere 😉

  • martie 5, 2012 13:41

   Din punct de vedere economic, e bun argumentul:)

  • martie 5, 2012 15:33

   pentru ca termenul de post e mai vechi. postul de fapt se lungeste pe toata perioada anului, nu doar inainte de Paste si de Craciun. este si-n iunie, si-n august, in plus, in cam toate saptamanile de ne-post, luni-miercuri-vineri is zile de post.

   dieta e un termen inventat de marketingul caselor de moda, si a jurnalelor de moda, pentru a promova anumite ideale de frumusete, si pentru a face bani, chestie din principiu diferita de post.

   acuma care a fost motivatia pentru inventia postului, asta nu pot sa-ti spun, pentru ca nu am citit despre, insa parerea mea e ca au fost factori de natura sociala si economica, explic. pe vremile celea nu erau supermarketuri si nu mergeai seara dupa lucru sa-ti faci plinul frigiderului, cu alte cuvinte, postul de dinainte Pastelui era pentru a strange oua pentru masa de Pasti, iar carne oricum nu prea era, ca nu se taiau gainile pentru ca erau pe cale sa cloceasca, apoi, in iunie, puii erau prea mici ca sa fie taiati, pe urma in august se tinea post pentru a strange provizii pentru toamna, cand se faceau nunti, iar postul Craciunului, la fel ca pentru Paste, strangi provizii pentru masa de Craciun, bine, cu aceeasi ocazie, cureti si organismul.

   de asemenea, sunt zile de post in care se permite sa mananci carne de peste, sau posturi (careva din vara parca) in care se permite si lactate. (apropo de lactate, vaca cand ramane gestanta, nu mai da lapte, cateva luni, pana naste, respectiv, nici nu aveai lapte in unele din posturi,)

   daca e sa continui cu speculatiile, as zice ca de fapt au fost conditionate de stilul de viata si de existenta produselor in acele perioade (posturile adica), si cumva s-a inradacinat obiceiul ca si o regula, care acum nu mai e valabila, dar care a ramas ca un simbol al crestinismului.

   e ceva similar cu superstitiile, de exemplu, daca scapi/versi sarea – ii de rau, evident ca pentru noi nu are nici o logica, insa demult, sarea era foarte scumpa, si daca varsai sare, era de rau, pentru ca era scumpa, evident, formula preluata in popor si transmisa generatiilor urmatoare fara detaliile, de provenienta.

  • martie 5, 2012 15:50

   de acord cu asta, dar eu am vrut să pun accent că postul nu e doar latura alimentară. și mai mult, e ceea ce se face pt că și ceilalți făceau, ceva de genul.

  • martie 5, 2012 17:07

   este deja o traditie, daca vrei.
   eu ti-am explicat diferenta dintre post si dieta, ca tot incercai sa mizezi pe asta.

   de acord, cu timpul probabil s-a extins semnificatia postului, insa eu cred ca la origine era nevoia fiziologica, si posibilitatile ”economice”. e posibil si sa fie mult mai vechi obicei decat crestinismul, si sa fie imprumutat de acesta, n-am de unde sti.

   de acord ca exista oameni care nu stiu ce-i aia, dar lasa-i macar sa aiba impresia ca postesc 🙂 nu cred ca e un element definitoriu pentru caracterul persoanei, tu daca nu vrei, nu tii post, nu te impune nimeni, si nu cred ca ai dreptul sa ceri cuiva sa posteasca dupa cum crezi tu (chiar si cu argumente) ca ar trebui. fiecare simte si face in modul sau, si fiecare e raspunzator de actiunile si deciziile lui.

   dupa cum nu esti obligat tu sa fii de-acord cu ce-ti spun eu acum. 😛

  • martie 5, 2012 17:15

   interesant cum argumentezi pt libertatea alegerii în contextul în care libertatea nu este oferită (filiera post – curățenie – eliberare de păcate – rai).
   deci drept concluzie, însuși postu nu-și are rostul, ci doar termenul cu care denumim procesul în care nu mâncăm carne și alte alimente de origine animalieră.

  • martie 5, 2012 17:43

   fiecare decide ce sa creada, nu crezi?
   daca cineva crede ca urmand indicatiile bisericii referitoare la post, o sa-i fie mai bine, de ce sa nu faca asta?
   daca cineva crede ca ne-mancand anumita mancare, posteste, de ce nu-l lasi sa creada asta?
   ori tu esti expert in post si semnificatia lui? 🙂

  • martie 5, 2012 17:59

   3 ani la studiu biblic m-a făcut să știu ce e postul și cu ce se mănâncă (mai ales că în acești 3 ani am ținut și post). fișca e apelul la religiozitate care îl face o persoană doar pentru simplul fapt că țin ”post” și fac alte lucruri din to-do list. apel pe care îl fac pentru a-mi demonstra că greșesc.

   i think it legit să pun sub semnul întrebării ce înseamnă a ține post.

   mai ales în Moldova unde toți sunt ortodocși și se tem de legea anti-discriminare ca dracu de tămâie.

  • martie 5, 2012 18:15

   cu tot respectul, dar chiar nu poti sa-i impui cuiva parerea asta,
   referitor la homosexuali, eu is clar impotriva, indiferent ce argumente crezi ca poti sa-mi aduci.

  • martie 5, 2012 18:22

   legea nu-i înclude doar pe homosexuali.

   mai sunt minoritățile religioase (cazu menora, cazu islam), minorități etnice, etc etc etc

  • martie 5, 2012 18:36

   ce ma deranjeaza pe mine in mod cert, e atitudinea de afisare.

   anyway. daca o sa se continue in modul asta, o sa se aleaga praful de noi.

   stee in casuta lor si faca acolo ce vor, nu sub nasul meu, si cu siguranta nu sub nasul copiilor nostri. da, imi pare o porcarie chestia cu schimbatul sexului.

   hai ca deviem de la subiect, am si obosit.

   p.s. demult trebuia sa schimbi asta, sa se poata citi normal mesajele, ca tot cate un cuvant trebuie sa citesc, si tare confuz era 😀

  • martie 5, 2012 20:49

   păi eu fix așa cred de cei care se cred creștini. suntem chit:)

 3. Alex permalink
  martie 5, 2012 11:19

  Alex, iata din tot ce ai zis ca trebuie de facut in post, doar una am vazut ca nu o respect. Aceasta e facebook. dar computerul de la lucru asa ceva nu are. vin acasa vad ce a mai postat lumea pe facebook. Daca e ceva de ce am nevoie. 😀 in rest 7 saptamani de post, asa cum se cuvine 😀

  • martie 5, 2012 11:33

   Alex, bravo:) Tu ești fan fidel în sport, așa că nu mă îndoiesc că ai alt fel de principii și când vine vorba de post:)

 4. cris permalink
  martie 5, 2012 14:05

  sotul meu fiind vegetarian asist destul de des la discutii nu prea placute, mai ales cand mergem in ospetie, in care oamenii il necajesc cu intrebari de genul „de ce nu mananci carne, da demult nu mananci carne, da te tii satul numai cu mancare vegetariana, da eu cred ca carnea e folositoare si trebuie mancata” discutii care treptat uneori se transforma in contradictii, diferente de opinii, etc. si eu am ajuns la concluzia ca e mult mai simplu sa zici ca tii post. daca zici ca tii post totul e clar, dispare orice urma de intrebare 🙂 Chiar am facut si un experiment care a confirmat aceasta teorie…la noi probabil oamenii inca nu s-au obisnuit cu vegetarienii si cu oamenii care tin diete alimentare, dar iata cu postul….e totusi traditie de mii de ani…

 5. martie 5, 2012 15:14

  Postul nu cred ca este la moda dar face bine sa il tii si nu pentru altii dar pentru tine, avem multe neclaritati in ceea ce priveste religia , dar postul il tii pentru tine,te rogi pentru tine si important este sa crezi ca undeva exista Dumnezeu, forta divina a acestui univers.
  Postul incepe cu infrinarea de la mincare care este si cel mai usor post si mai apoi celelate infrinari.
  Bun articol si totusi bravo celor care reusesc sa tina post indfiferent de comentarii

 6. martie 5, 2012 22:19

  Când vine vorba de post mereu îmi amintesc de vorba bunicii mele: ”e mai mare păcat cînd ții postul fiind impus de careva condiții, vorbe, sau alte persoane, mai bine nu-l ții deloc, iar dacă totuși vrei să te împărtășești te duci la biserică și-i spui preotului sincer, că nu poți să ții post”, și eu recunosc, nu pot să țin postul (deși în popor se zice că dacă nu te-ai împărtășit 7 ani la rând, trebuie să mai fii botezat odată, cine știe….)
  p.s.: nu pup niciodată mâna preotului, mai ales după ce s-a aflat de preotul obsedat sexual…

  • martie 5, 2012 22:22

   😦 gata nu mai avem speranță (glumesc)

 7. martie 6, 2012 02:21

  Poate a fost deja, da cică postul fără rugăciune e dietă 🙂

  • martie 6, 2012 02:30

   iar dieta cu rugăciune – post?

 8. martie 6, 2012 02:52

  Depinde cum privești lucrurile. Multe chestii sunt interpretabile, nu toate însă sunt bidirecționale.

 9. Ortodoxia pentru copii permalink
  martie 6, 2012 18:16

  Multumim pentru sfaturi, acum asteptam un material tot atat de argumentat despre cum sa tinem post ca sa fim respectati. Va rugam sa includeti in materialul dvs si indicii de calitate, criterile si metodologia de evaluare a sinceritatii celor care postesc. Altfel………murim nerespectati.

  • martie 6, 2012 23:47

   Mă așteptam la altceva de la cineva care se declară reprezentat al Ortodoxiei, în afară de ironie.

   Ceea ce mă face să cred că To-Do list-ul meu a fost aprobat ca ceea ce este corect. Păcat aș spune.

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: