Skip to content

Norvegieni în Moldova

iunie 23, 2011

Probabil mulți din voi care ați călătorit ați dat de oameni care promiteau că vor veni și vă vor vizita la voi în țară. Uneori chiar vin, și de multe ori nu cei care te aștepți să vină, și totuși când vezi unele chipuri ce le-ai văzut dincolo, apoi și aici, nu știu cum te apropie mai mult.

Vineri au venit 4 tineri norvegieni din Trondheim, pe care i-am întâlnit la Isfit 2011, și care au fost liderii atelierului de economie. Azita, Erik, Heidi și Ingeborg s-au pornit într-un tur Ucraina – Moldova – România, și au decis să întâlneacă în fiece țară oamenii pe care îi știu de acolo.

Erik, totuși după asta are alte planuri, el urmează traseul Bulgaria – Turcia – Iran – Emiratele Arabe Unite – Kenya – Tanzania, și când auzi de astfel de călătorii, sau de acelea ca a lui Andrei Fedoreev, chiar urăști tot sistemul acesta de vize și foi pentru a te simți liber.

Moldova pentru Norvegieni

În Norvegia încă îi frig și eu credeam că ei se topesc, totuși Azita mi-a zis că adoră timpul care era pentru că reușește să prindă un fel de bronz. Fiind eu cu ei, am încercat să le arăt ce pot eu să le arăt din Chișinău.

Noroc sau coincidență, ei au ajuns vineri chiar înaintea concertului PL, și au dansat hore în #pman, și au băut și bere și vin prin parcuri. Chiar dacă știau și le-am zis și eu că e ilegal. Apoi interesant e că le era frică să meargă cu transportul public crezând că e foarte scump, așa că ei practic doar cu pijiosu mergeau.

Sâmbătă am avut o zi plină. Întâi și-au schimbat hostelul și s-au dus la Cosmos, apoi eu i-am luat la Papergirl Moldova, și cred că le-au plăcut chiar au și desenat simbolul Isfit 2011 cu cretă.

Apoi le-am arătat USM-ul și Valea Morilor, și le-am zis și de Art Labirinth și de toate istoriile cu mamuți și civilizații străvechi, apoi am mers pe la telecentru până al cimitirul Armenesc, și la memorial.

Le-a părut foarte ciudat că erau nunți care își făceau poze lângă cimitir. Apoi am văzut și schimbarea gărzilor de la Memorial, pentru mine tot a fost o premieră. Lor le-a plăcut memorialul și le-a părut super ironică reclama la Prison Break de lângă Închisoare, apoi ne-am dus la Casa Armatei, acolo le-am zis că noi încă avem de acestea funcționale în Transnistria.

Apoi am zis că le voi arăta adevărata Moldovă și i-am dus la Piața Centrală, le-am arătat Doamna cu Otrava și Cărăușii și Strigătorii. Ei și-au cumpărat niște suc și niște șlapi.

Apoi am vrut să ne ducem la Rugina dar nu aveam timp că trebuia să ne vedem cu niște americani de la Peace Corps, așa că ne-am dus la Bier Platz, au băut Chișinău. Apoi am fost la La Plăcinte și am băut vin, apoi am încheiat seara la Terasa Palatului Național, am plecat foarte târziu de acolo.

Norvegienii s-au îndrăgostit de suharișii noști. Ei nu au de aceștia mai ales din ăia flint cu smântână.

Duminică, ne-am dus să cumpărăm bilete pentru tren. Ne-am plimbat prin Valea Trandafirilor și am făcut poze broaștelor, apoi am cumpărat suhariși din Jumbo și ne-am dus la Vasimiorkă deoarece eu cu Grupa mea de universitatea aveam frigărui.

Le-a plăcut și asta, și ziceau că noi în Chișinău avem mai multe parcuri decând în Norvegia, dar eu știam că mă flatează, păcat că oamenii de la mine din grupă îs mai mult francofoni decât vorbesc engleza, dar nu contează s-au simțit bine și noi cu ei.

Acum deja eu iar trebuie să mă duc în Norvegia, să vedem pe cine aduc deja de această dată cu mine. Apoi e plăcut când te duci undeva și știi oameni care te pot ghida, și e plăcut când vin oameni, șimți încă o dată că lumea e mult mai mică decât pare și că oamenii sunt diferiți dar peste tot la fel, mereu în căutare de ceva nou.

Cu Azita de asemenea am vorbit despre Montesquieu, și anume că politica fiecărei țări este influențată de clima acesteia, cum e clima așa și sistemul politic, mai rece sau mai aprig, sau mai schimbător sau mai de durată, și asta se poate demonstra și în vreun studiu, de aceea ea zicea că nu poți impune democrația în țări din Middle East pentru că acolo clima e diferită și că sistemul nu e optim, și mie nu știu de ce mi-a plăcut această teorie și vreau să-l citesc pe Montesquieu.

Azita, Erik, Heidi, and Ingeborg, Tusen Tak for coming in Little, but Creative, Moldova!

Reclame
12 comentarii leave one →
 1. iunie 23, 2011 09:40

  tare cruta c-au venit. eu tot aş fi vrut să-i cunosc. ghinic n-am venit la păipior 😦

  • iunie 23, 2011 09:51

   Și iaca de ce nu ai venit?

 2. iunie 23, 2011 13:51

  chiar suntem curiosi sa aflam! de ce AGurdila nu a venit la Paper,,,amu ca aif gf tre sa aveti locuri de intalnire diverese

  • iunie 23, 2011 17:37

   asta e foarte true, noi vrem să vedem dacă ea e creativă!+

 3. iunie 24, 2011 01:03

  ghini, ugavarili. fsio, ea deamu spuen că dacă nu merg îs rău.

  • iunie 24, 2011 01:08

   dacă ai bicicletă, role, tractor sau samakat poți sâmbătă să le iei cu tine+

  • iunie 24, 2011 16:15

   n-am 😦 s nu vin?

  • iunie 24, 2011 16:20

   vină băi

 4. iunie 25, 2011 00:08

  cred ca ai observat cit de usor se fac planurile la ei….ei nici nu isi inchipuie ca poate fi lume pentru care e greu de calatorit. Alex, eu ma gindeam ca noi o sa dam un meditation in chisnau…tu esti mai ocupat decit voody alen..eu as dori sa ma inscriu la tine la priiom 🙂 Peace

  • iunie 25, 2011 02:26

   băi eu pe 6 plec, poate pân atunci?+

 5. iunie 27, 2011 07:50

  eu fac un hitchikin in berlin acuma….cred ca nu ma intorc pina atunci..tu pleci polnostiu adica…masterat?

  • iunie 27, 2011 09:50

   awesome!:)

   de mine don păcate nu plec acu la master, poate peste vreun an – doi, acum pur și simplu travelling o lună și festivale internaționale:)+

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: