Sări la conţinut

All day, all night: Varșovia, Polonia

mai 25, 2011

Varșovia, capitala Poloniei, e un oraș care puțin timp doarme, e curat și eu m-am simțit în siguranță chiar dacă veneam la 3 dimineața acasă, singur-singurel. Poate că timpul era mai frumos, dar mi-a plăcut mai mult ca Oslo. Mi-o părut mai plin de viață și de viteză, un loc unde mereu se întâmplă ceva și ai ce vedea.

În general Polonia mi-a plăcut pentru mai multe motive, pentru că:

 • Au metrou – și poți să ajungi foarte repede dintr-un capăt în altul
 • Au tramvai – te ajută să nu stai aiurea în ambuteiaje
 • Au abonament flexibil – poți să-ți cumperi pentru o zi, 3 zile, 7 zile, cum îți este mai comod
 • Au autobuze de noapte – chiar dacă ai stat undeva până mai târziu mereu ești sigur că vei ajunge acasă, și asta îmi place
 • Au bibliotecă mare – dacă aș comparao cu biblioteca noastră națională, aici e de o dragoste să te duci, e colorat, există loc unde să mănânci și chiar expoziție de afișe sau artă.
 • Este mai verde ca Chișinăul – și în parcuri e foarte curat
 • Studenții au peste tot priorități
 • Știu să valorifice clădirile vechi și fac puncte frumoase turistice din ele
 • Nu au câini vagabonzi
 • Au bănci ce cântă muzica lui Chopin
În Polonia, fetele îs drăguțe dar nu mai frumoase ca în alte locuri, așa mediu. Apoi polonezii îs obsedați de ketchup, îl mănâncă cu orice, oriunde și oricând, apoi ei nu prea se exteriorizează, asta am observat și eu și Irina Brumă, care a fost foarte drăguță și m-a luat cu ea la concert rock, și acolo am văzut că unde ar trebuie să fie așa o rupere, polonezii îs foarte pasivi și e păcat, mai ales că la ei vin nume mult mai mari decât la noi.
..
Warsaw
..
Varșovia e un oraș foarte frumos, dar e un oraș divizat în două de parcă ar fi două lumi total diferite care îs legate doar de un pod și despărțite de un râu. Și lucrul acesta este foarte sesizabil, când mergi cu barca pe Vistula, vezi într-o parte lumini și case înalte și frumoase, și când te uiți în cealaltă parte vezi întuneric.
.
Partea săracă – Praga – e o parte unde au locuit cândva evrei și după deportarea acestora aceasta a rămas practic inactivă și s-a dezvoltat foarte încet, acum pentru polonezii din cealaltă parte este considerată o parte underground și periculoasă, unde sunt mulți boschetari și țigani, ceea ce nu sunt în cealaltă parte.
.
De asemenea prețurile sunt mai mici în Praga pentru că se plătesc impozite mai mici. La fel Praga e locul unde se dezvoltă arta în Varșovia, deoarece prețurile sunt accesibile aici și-au găsit locul mulți artiști, care își creează galerii, iau locurile părăsite și le schimbă în ceva frumos.
.
Partea cealaltă – care se mai numește și Novâi Gorod – e partea oficială a orașului, aici se fac afaceri, aici vin turiștii și aici se implementează orice nouă idee la nivel societal.
Mi-a plăcut și Praga dar mi-a plăcut și partea bogată, totuși pentru mine rămân două orașe diferite.
.
Viața de noapte a Varșoviei este la fel de diversă ca și în Cracovia, și iar vreau să remarc cluburile care au diferite camere cu diferită muzică și unde te simți mai în apele tale acolo și dansezi, iar de obicei Polonezii se distrează până foarte și foarte dimineața, și au anumite locuri, unde se duc pentru o gustare de dimineață de după petrecere, și acolo este un nene care este o legendă pentru studenții din Varșovia, și fiecare îi poartă un respect foarte mare.
.
Apropo iar câteva chestii legale, este ilegal să bei în public în Polonia, de asemenea și să faci petreceri foarte zgomotoase, așa că dacă vecinii se plâng, poliția vine o dată și doar te roagă să te mai potolești, dacă vecinii se plâng iar, polițiștii vin și te amendează cu 500 zloți (500 * 4 lei), iar dacă vin și a treia oară ți se inaintează dosar penal.
.
Concert Crippled Black Phoenix
Concertul a avut loc undeva într-o suburbie a Varșoviei și totuși și pe aici mergeau Autobuzele de Noapte. Și mie mi-a plăcut mult deși m-am dus pe achipuite, nu știam nici unde din formații.
Watcher – băieții cred că erau începători, au cântat mai mult coveruri, și eu mă simțeam foarte mândru de mine că am identificat vreo două cântece de-a lu Seather și a lu Rasmus, pentru încălzire pot spune că erau ok, doar că polonezii deloc nu s-au încălzit.
Obscure Sphinx – formație poloneză cu instrumental perfect, și chiar când solista începe a urla, suntele sunt foarte rupătoare, un stil diferit de ceea ce ascult eu, totuși m-am încălzit foarte tare cu aceștia și m-am rupt așa cum știu eu să mă rup deși nu mă simțeam deloc rockish printre oamenii îmbrăcați foarte rock pe acolo.
Crippled Black Phoenix – nu știu dacă ați fost vreodată la cineva la un concert și să ai sentimentul că iubești formația chiar după câteva acorduri, că ai vrea să cânte până cazi tu lat, iar sufletul e într-o permamanetă pace, un sentiment de beatitudine supremă am simțit cu ei, și ca să-i simți trebuie să-i auzi live. Cântecele lor pătrund în tine și acolo stau, un stil foarte diferit de celellate două formații, un stil care îmbină instrumentalul și vocalul perfect. O formație care pe youtube îți pare ok, iar live sunt magistrali, magnifici, de aceea muzica trebuie ascultată live.
Apoi când să ne ducem acasă trebuia să așteptăm autobuzul vreo oră, așa că am decis să ne întoarcem să cumpărăm ceva apă și când colo hop ne întâlnim cu chitaristul formației, noi i-am zis că suntem din Moldova, tralala și acesta ne-a dus în culise și ne-a făcut cunoștință cu toată formația, și așa am obținut toate autografele de la membri formației și promisiunea că la anul vor veni în Moldova. Promisiunea e scrisă și semnată pe biletul Irinei.
.
Biblioteca din Varșovia
Pur și simplu m-am îndrăgostit de acest loc atât din înăuntru cât și din afară cât și de pe acoperiș unde se ascunde o panoramă formidabilă. Afară are un design foarte interesant, un fel de modert art și se creează senzația că mersul la bibliotecă e doar pentru cei aleși și cool. Înăuntru vezi expoziții de afișe și desene, iar biblioteca e foarte organizată și poți găsi orice aici. De asemenea ca să intri trebuie doar să ai card de student (noi și aici cu carnetele de student suntem foarte preistorici și primitivi).
Afară acoperișul e perfect pentru picnicuri cu priveliște foarte frumoasă, unde poți vedea ce se face în bibliotecă prin acoperișul de sticlă de asemenea vezi mai întreaga Varșovie.
.
Copernicus Science Center
Locul acesta e fabulos și extrem, extrem de educativ și distractiv. Copii dacă ar fi duși aici de mici, ar învăța la școală mai ușor și chiar le-ar plăcea biologia, botanica, mecanica, fizica sau chimia. Apoi gândiți-vă aproape la orice experiment ce l-am făcut în școală, și credeți-mă că le găsiți aici și în același timp tu ești liber să faci și să experimentezi orice aici.
De la Pendulul lui Foucault, ca iluzii optice și să-ți testezi vederea sau pulsul. Mie mi-a plăcut simfonia lui Beethoven, acolo erau câte un instrument și un scuan alăturea iar când te așezai pe scaun începea a cânta instrumentul și dacă toți se așezau pe scaune cânta întreaga simfonie, apoi mi-a plăcut să aleg ca veverița sau să fiu în interiorul unui balon de săpun și să simt pe pielea mea cum te-ar strânge o anaconda. Dacă veniți prin Varșovia, acest centru e un must.
.
Etajul 30 al Palatului de Cultură și Știință
Acesta se socoate cel mai înalt loc din Varșovia, e destul de ok, totuși după ce am fost la Hancock sau Sears Towers în Chicago, turnu nu parte foarte înalt, totuși e interesant să vezi Varșovia de deasupra.
.
Old Town
Dacă cum ajungi în Varșovia vii aici, atunci îți va plăcea foarte mult, iar dacă mai faci și un treasure hunt atunci chiar e foarte interesant. A trebuit să-i cer mâna lu Mandy, pentru că așa cerea ritualul pe niște scări, și am văzut băncile Chopin, iar când te așezi pe ele – cântă. Vezi și cel mai vechi escalator și realizezi că polițiștii polonezi vorbesc engleza.
.
Mai multe o să vă zic când o să vă povestesc despre International Week Warsaw! Până atunci, dacă ajungeți în Varșovia, vă asigur că vă va plăcea foarte mult, și apropo mall-urile sunt foarte acesibile și nu sunt doar pentru glamur, eu am găsit acolo niște ghete tare ciotkie și ieftine.
2 comentarii leave one →
 1. mai 27, 2011 17:38

  Foarte frumoase pozele, mi-as dori sa vizitez si eu Polonia, am tot auzit de la mai multi ca este o tara foarte frumoasa si civilizata.

  • mai 30, 2011 02:10

   chiar ți-o recomand:) primăvara în mai, e excelent acolo, cu zile frumoase și plimbări seara foarte calme:)

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: