Skip to content

Blinds may go sightseeing in Cracovia, Polonia

Mai 20, 2011

Sunt sigur că v-am spus că Papa Ioan Paul al II a fost Papă 27 de ani. Asta fiece polonez o știe. Apoi Cracovia este orașul Papei și ei sunt foarte mândri de dânsul. Poți vedea postere cu Papa peste tot.

Apoi și locul unde a trăit, fereastra de unde saluta oamenii ca la Vatican și unde comunica direct cu oamenii. Și mie asta mi-a părut foarte drăguț.

Centrul istoric al orașului este momument protejat Unesco, ca și altele 8 din Polonia, printre care și Birkenau, Auschwitz.

Ghidul care era cu noi ne povestea multe, pe unde ascultam, pe unde nu prea totuși ce m-a surprins, e ceea că atunci când povestea spunea că ceea ce vedem noi este o mică parte ce a rămas în urma demolărilor autorităților pentru a moderniza orașul până a înțelege că trebuie să se țină cont de monumente, și asta m-a făcut să mă gândesc, noi oare când vom conștientiza acest fapt.

Propectorul orașului e un sfânt protector al pompierilor, ceva legat despre o legendă cu dragoni. Altă chestie interesantă ce o zicea ghidul era că, pe fiece monument din Cracovia există un text în Braille ce explică semnificația monumentului, astfel că ”Blinds may go sightseeing too”.

O fază destul de amuzantă a fost că atunci când ghidul ne povestea despre breslele și ghildele ce existau cândva în oraș, era o breaslă ce se numeau – Jointers!

Day life in Krakow

Ziua e foarte drăguț, când mergi pe stradă poți primi fluturași cu invitație la concerte de muzică clasică – gratis, ceea ce mi-a părut chiar util.

Orașul mi-a adus aminte de Sibiu, același conglomerat de monumente și totul pare atât de pașnic, simți atmosfera de cândva, de asemenea te mai prind și blițurile și chestiuțele pur turistice pe ici pe acolo.

Cracovia e un oraș care te ține cu ochii pe sus, și poți vedea diferențele de arhitectură pe parcursulor secolelor, de la gotic la renascentist și viceversa. Se spune că Cracovia e orașul cel mai iubit de turiști și asta nu mă miră, chiar ai ce vedea, simți și te minuna.

Așa că Cracovia s-a adaptat și la turiști și oferă localuri unde poți bea o cafea sau servi prânzu din cele mai diverse și originale. Mai ales în cartierul evreilor sunt câteva locuri unde e de-o dragoste să bei o bere.

În Cracovia e ilegal să conduci un grup mărișor fără autorizație de ghid, așa că business-ul cu ghizi înflorește, la fiece pas poți întâlni pe cineva care îți oferă serviciile. Vrei Ghid, Na Ghid!

Mergând o zi întreagă prin centrul istoric cu greu mai reții denumiri de biserici sau monumente, și ajungi să spui: Biserica unde treb să plătim 5 zloți pentru fotografii, acolo unde ceasul dansează, acolo unde saluți trompetistul, acolo unde e înmormântat președintele Polonie ce a murit în accidentul aviatic, alături de regii poloniei, etc.

Piața Centrală

Piața Centrală e cea mai mare piață medievală din Europa. Un loc foarte frumos să faci poze. Ghizii de care vă vorbeam îi puteți găsi anume aici.

Cartierul Evreiesc

Cartierul Kazimierz este un cartier locuit cândva de evrei. De fapt el a fost chiar un orășel separat de Cracovia despărțit de râul Vistula, dar s-a luat decizia într-o zi să fie secat afluentul râului și să se unească aceste două orașe deoarece cartierul e foarte aproape însuși de centrul Cracoviei.

Au 5 sinagogi aici, dintre care doar 2 mai sunt funcționale, deoarece în perioada nazistă acest cartier a fost practic depopulat. Acum mai poți vedea clădiri care au rămas la fel ca acum 70 ani, deoarece din cauza dreptului de moștenire și a lungii birocrații e greu a face ceva legal cu ele.

Mai ales în acest cartier poți vedea diferite stencils împotriva fascismului și mai ales simboluri evreiești.

În rest cartierul e foarte drăguț și sunt locuri interesante ca bierării sau ceinării.

Castelul Royal Wavel

Aici nu aveam voie să facem poze. Apropo la bazele fiecărei legende din Polonia se spune că cineva a omorât pe cineva și cineva din participanți a avut replica sarcastică: ”Very hospitable and peaceful people”

Aici poți vedea mormintele la mai toți regii, și a președintelui Poloniei. Nu aș spune că  fost foarte captivant în interior, dar din exterior e chiar măreț, un adevărat castel unde ar putea fi închisă vreo prințesă undeva.

Un băiat cu rădăcini din Bosnia a aflat aici că prima regină din Polonia avea rădăcini de asemenea din Bosnia.

Dragonul ce scuipă foc

E o atracție turistică foarte populară, totuși pentru a ajunge mai ușor la ea, trebuie să cobori pe niște scări cu tavanul foarte jos și dispuse circular, ceea ce te face să te gândești că nu vei ajunge niciodată jos, apoi să treci printr-o peșteră. Ce m-a surprins aici, au fost două fete ce împărțeau futurași exact la jumătate drumului pe scări, un loc unde chiar nu te aștepți cineva săți întindă un fluturaș.

Asta cum te-ai duce la Orheiul Vechi, te-ai urca sus sau ai găsi vreo grotă și când de acolo hop cineva îți întinde un fluturaș cu cumpără compuri de la Maximum.

Când ajungi la Dragon, trebuie să aștepți ceva timp până să scuipe foc, dar când scuipă trebuie să ai o viteză de reacție atât de mare încât să prinzi momentul încât nuș, nici o secundă nu scuipă joc apoi iar trebuie să aștepți.

Collegium Maius

E locul unde cândva a învățat Copernicus, acum este un loc unde toți se adună la ore fixe și văd cum din ceas iese alaiul regal și dansează, destul de ok aș spune.

În rest cum v-am mai spus nu prea țin minte denumirile, dacă voi le identificați pe poze îmi spuneți, totuși ce a fost amuzant, e că în fiece loc noi dansam Macarena, și turiștii ne făceau poze nouă, adică turiștii fotografiau turiști.

Night life Krakow

Mie mi-a plăcut mult mai mult Cracovia de noapte, de o dragoste să te plimbi pe aci, o iluminație perfectă a monumentelor, a străzilor și oameni pe drum ce scuipă foc sau fac fel de fel de trucuri.

Apoi am văzut o expoziție de artă foarte originală, pe un spațiu erau atârnate multe multe frânghii albe, și nu vedeai exact ce este acolo, când intrai în frânghii de parcă ai fi fost în jungă și dai lianele și buruienile la o parte până găseau un tablou sau ceva legat de artă, de parcă ai avea o plimbare prin necunoscut și orice ai găsi e o surpriză foarte mare, pe urmă încerci să cauți și altceva. Mie mi-a plăcut foarte multe această căutare.

Dacă să vorbesc despre cluburile de noapte în Polonia am observat ceva destul de interesant, cluburile au mai multe săli, ori la un etaj sau la diferite etaje, și în fiece sală e muzică diferită: Rap, RnB, Retro, Electronic, House, și unde îți place acolo te duci, nefiind nevoit mereu să schimbi clubul.

În fiece club e o atmoseferă specifică și barul nu mi-a părut foarte scump, un Blue Hawaii m-a costat 20 zloți, asta undev 80 lei, comparativ cu Buzz Time unde e 120 lei.

În Cracovia am stat la Cinema Hostel, un Hostel foarte drăguț, curat. Au bucătărie bună și jocuri ca de ex. Fusball și baia e foarte curată de asemenea, apoi e la 10 minute de mers de centrul Cracoviei.

Eu recomand să vedeți orașul, mie mi-a plăcut, și chiar simți o bună parte din Polonia aici chiar dacă turistică.

Anunțuri

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: