Skip to content

Nostalgia: Mania Pokemon

Martie 20, 2011

Sunt sigur că fiece generație are anumite nostalgii, ba ne aducem aminte de Kiki, Riki, Miki, sau de Veter S Morea Du, de Telebingo Show cu Horia Brenciu, sau Andrei Porubin. Fiecare generație își are maniile sale ce se dezvoltă cu timpul în sublime amintiri. Mulți cred că își amintesc Telenovelele de la MD1, începând cu Alondra, sau cum jucam Mario BesSmertnyîii la Dendy. Cum fiecare colecționa Mortal Kombat, Turbo, sau Love is. Acum vreau de vorbesc despre cum a fost mania mea Pokemon pe când eram a 5-7.

„Unde-s Doamne dzilele,

Când mă jucam cu Fiștile?”

Pe meleagurile noastre mioritice Pokemonii au ajuns cu ajutorul ProTV-ului, țin minte și acum primul episod, s-a facut ceva publicitate la desenul ăsta animat, și cum eu eram client fidel ProTV-ului în week-end, datorită desenelor animate ce erau acolo (n. și încă acum îmi amintesc cu drag de Piticii din Padure sau Marcelino Pan y Vino), m-a intrigat Pokemonul. Cred că fiind copii aveam nevoie să găsim eroi, mereu ne găseam eroi printre personajele desenelor, și cum Ash era un copil ca și noi, nu ne-a fost greu să ne identificăm.

Pe urmă, datorită Marketingului, și promovării Desenului, nu au întârziat să apară fel de fel chestii cu Pokemon, pe atunci chiar era ceva când apărea o campanie atât de imensă, cu tot ce vrei: genți Pokemon, radiere în formă de Pikachu, gume de mestecat cu abțibilduri Pokemon (n. nakleiși), cartonașe Pokemon (n. kartinși), și fiștile Pokemon (n. nu am idee cum se numesc în română).

Prima mea fișkă Pokemon a fost numărul #00 Togepi, și cum eu fiind un colecționar de cam tot ce vrei pe vremea aia, m-a intrigat, și sloganul ăla din Pokemon „Gotta have them all” era tocmai perfect.

Colectia era de la 1 la 151, nu mulți aveau numărul 00, așa că nimeni nu prea îl lua în seamă ca făcând parte din colecție, de asemenea mai târziu am realizat că Togepi apare în colecție abia după numărul 151, și că numărul 00 era un fel de anomalie a fiștilor.

Și cum fiece colecționar are mai multe elemente decât îi trebuie, pentru a pune din nou bazele economiei, trocul, pentru barter, pentru schimbul de Fiști sau oricare produs de colecție. Pentru că o colecție nu prea o poți strânge repede dacă te bazezi numai pe tine trebuie să schimbi. Asta cred ca mai era un fel de socializare. Îti luai cum ziceam noi „stopka de fiști” și te duceai la vânătoare de Pokemoni ce nu îi aveai.

Pur și simplu te plimbai prin cartier, și fiece copil avea stopka sa de fiști pentru ăa era trendy, așa că trebuia doar să te apropii și să zici, „Hey tu, ai Fiști„, raspunsul de obicei era „Da, jioși?”, iar tu ziceai „An arată„, să vezi daca cererea e menținută de ofertă. Așa îți făceai prieteni noi, mereu aveai „sveaziile” tale, și „tocikile” de unde știai că poți găsi numerele ce nu le ai.

Pe timpurile alea, femeile ce vindeau Gume de mestecat, erau foarte întrebate. Fiecare își avea locul său în cartier, și fiece copil știa ce femeie anume unde se staționează și ce poți găsi la ea. Muamă, la câte le eram eu dator cu 5 bani, și de obicei le înconjuram să mă eschivez să dau datoria. Pentru că paradox, mereu aveai în buzunar atât cât îți ajungea pentru un număr limitat de fiști, nimic mai mult și nimic mai puțin, și pur si simplu nu puteai întoarce datoria. Dar pentru că conștiința să fie împăcată mereu dădeam datoria.

Ce nu m-a fascinat pe mine și i-a fascinat pe alții, era jocul de Fiști, eu colecționam pentru colectțe, pentru diversitate, pentru dorința mea de a avea toți Pokemonii. Alții colecționau pentru număr, și cu cât stopka era mai mare cu atât se considerau mai tari.

Între timp, cât eram a 6-sea, a apărut Arborele Lumii, măi ce era, dar erau scumpe pe atunci. Dar fasciația lor, toata informația de acolo. Pe atunci noi ne prikăleam cu Play Station și nu aveam Google, așa că ce găseai in Arborele Lumii, te făcea să fii cel mai tare din parcare la școală.

Eu în a 6-sea, eram pe la finele colecției îmi mai trebuiau câteva numere, țin minte că ultimul număr ce mi-o trebuit a fost #141 Kabutops, și pentru că eu realizam că aveam foarte multe Fiști totuna și apoi vroiam Arborele Lumii, și mama mă șantaja ca să mi-l cumpere, și eu nu voiam sa depind de mama ca să am Arborele așa că, am ajuns la primul meu Business din viața mea.

Știam o femeie unde puteai găsi Fiști cu 15 bani, și pentru că la școală, în recreații cea mai mare distracție era jocul de fiști de pe coridoare, cererea de fiști era mare, un fel de Casino Infantil, îți pierdeai toate fiștile și voiai altele ca să ți le recuperezi pe celelalte. Așa că eu m-am gândit să devin Dealer de Fiști (sper că acum fiscul nu citește blogul meu și să mă pună să plătesc impozite pe fiști).

Unii vând droguri, eu vindeam Fiști. Nu am riscat să mă duc peste prețul normal al pieței de 25 bani fișka, și cum știam sursa mea de fiști cu 15 bani, vindeam și eu cu 25 bani, așa că nesimțind diferența, copii cumpărau. Apoi pentru că copil fiind, nu prea ai mulți bani cu tine, multi luau fiști cu datorie, pentru asta pentru fiece zi când ei întârziau să-mi plătească pentru fiști, prețul la fișkă creștea cu 5 bani. De obicei niciodată nu am vândut o fișkă cu mai mult de 35 bani.

Apoi după lecții, jucam și eu fiști, pentru a câștiga și a vinde mai mult. Norocul meu că eram naibii de norocos, și mereu mă întorceam acasă cu mai multe fiști decât mă duceam. Și astfel Businessul meu prospera. Al doilea semestru de clasa a 6, eu mi-am cumpărat toate numerele de Arborele Lumii, în plus am reușit să strâng toata colecția de la 1 la 151.

În a 7 Mania Pokemon se mai domoli, deja apăruse trendul de Chestii găsite în Chipsuri, copii creșteau și se reorientau. Și eu m-am gândit să folosesc iar colecția mea de fiști. Datorită memoriei mele de ai ști după număr pe toți Pokemonii, am încercat să învăt Sistemul Periodic, acum nu prea îl țin minte, cum nu țin minte nici Pokemonii după număr, dar știu că în a 7 rupeam la Chimie datorită la Pokemoni.

E ciudat cum te gândești că un desen animat îți influențează viața și copilaria și nu numai prin desenul propriu zis de pe ecran, dar prin simbolurile pe care le promova. Pe urma am aflat că Pokemon, înseamnă Pocket Monsters, un fel de monștri de buzunar, și nu știu mie nu-mi păreau monștri.

Acum pun pariu că cine aude de Pokemon, se gândește deodată la Pikachu, numărul 25, mie mereu mi-a plăcut Jiglepuff, pentru că cânta frumos, ceea ce eu nu pot, deși îmi place să cânt, și apoi el mereu era frustrat că nimeni nu-l apreciază până la urmă pentru ceea ce face și toți adorm. Deși nu înțelegea că anume cântecul adică ceea ce el facea îi face pe alții să se simtă bine și să adoarmă. Să devină fericiți prin somn.

Mai țin minte că nr 12, era Butterfree, un fluturaș, pe care Ash avându-l ia dat drumul să zboare și să-și găsească culorile în soare. Poate că de atunci îmi am rădăcinile în fluturi, și iaca Acasă la Fluturaș vine tot de la Pokemon.

Echipa Racheta cred că rămâne pe departe în topul celor mai buni și drăgălașe personaje negative dintr-un desen animat. Și prin felul lor de a fi, te fac să-i placi și în plus de multe ori datorită Echipei Racheta s-a promovat cooperarea dintre personaje. Și acum cine nu ține mine? „Jesse, James, Meowth, Echipa Racheta se avântă din Nou cu viteza luminii, miauuuuuuuuuuu”

19.12.2009 – Atunci 22 prieteni din prietenii mei pe Facebook și-au schimbat poza de profil, și le mulțumesc tare mult.

Acum nu cred că cineva se uită la Pokemon, acum Pokemonu rămâne ca și Sailor Moon, ceva sacru pentru copilărie, și mai credem că dacă am privi acum ne-am distruge magia ce am creat-o în jurul acestora. Și noi fiind oameni mereu încercăm să ne păstrăm copilăria intactă, și simbolurile bine păstrate, și vorbim despre ele cu admirație pentru că cum nu ai da, „tak priatna spaminati„.

Acum văd că sa început ceva pe Facebook, și măcar pentru o perioada, să încercăm, eu zic ca fiecare își are Pokemonul său, trebuie doar să-l găsească, așa că vă propun să vă găsiți Pokemonul și să-l puneți ca poză de Profil și să ziceți de ce tocmai el.

Eu îl am pe al meu, El e Jiglepuff (un fel de smesharik, ar zice un copil acum).

Meniu de Pokemoni

Anunțuri
51 comentarii leave one →
 1. Dana Muntean permalink
  Decembrie 19, 2009 12:04

  Hehe…vad ca te apuca jelea:) Si mie mi-e dor de Kiki Riki Miki, Sailor Moon:D N-am fost fana Pokemon…il priveam cateodata , cand sor-mea-l viziona:)

  • alex permalink*
   Decembrie 19, 2009 19:18

   Dana. mai ales cu juma de buletin de stiri de la Kiki Riki Miki, si dupa KRM mergea Colt Alb, blin si ma rupe;))
   POkemonu o fost mai mult ceva baitzesc, desi si fetele jucau fisti:))

 2. ViCtOr permalink
  Decembrie 19, 2009 12:13

  bay ….hmm ai uitat de Turtules si Tekken<<<shame on you sasha 😛 si era era Dendy <<<<< da in rest bai ce vremuri ohhhhhh a si nu uita cu BeyBlade tot ai fost cam asa <<<<<chiar mai mult decit Pokemon <<<in my opinion 🙂 ok sasha FTW( for the win) keep so …poate si eu oi incepe un blog 😛

  • alex permalink*
   Decembrie 19, 2009 19:21

   bey, nam uitat eu de Turtules sau Tekken, da amintir bune nu pre au, mamika mi-o incleiat toata colectia turtules pe frigider, shapu eu nush shi malaia nio stricat colectia Tekken, desi Tekken o fost ceea cu ce am inceput;)

   De Beyblade, asta pt tine o fost, eu am apucat numa tangentzial, pentru mine clasic ramyne Pokemon:)

   DE blog, de ce nu, bey treb sa-ti dau sa citetsi un blog la un coleg de la Comunicare, e oleka rupator;))

 3. monica permalink
  Decembrie 19, 2009 12:26

  templul copilariei ornat cu pokemoni:)) „Norocul meu ca eram naibii de norocos”….damn, asta e buna))) eu nu m-am uitat din pacate la pokemon) nu ma-a atras.in skimb, aveam toate abtsibildurile (nakleishi) ku Harry Potter.shi faceam shi eu biznes)) ce timpuri))

  • alex permalink*
   Decembrie 19, 2009 19:22

   Hey Monicutz, apu iak la tine se incepe tat cu harry potter, daca sincer am colectionat si eu, ca eu colectionam tat ce zboara, d anu pre mo rupt, fisa pt naclesi cu aproape tat colectia o am undeva pe acasa, ar Spiderman mai mult o rupt:)

 4. Victoria V. permalink
  Decembrie 23, 2009 07:05

  Imi aduc aminte ce fantezii aveam si eu 😀 tot pe atunci. Desenele alea ma duceau cu gandul in alte lumi…

  • alex permalink*
   Decembrie 23, 2009 07:09

   si prin ce lumi ai fost?

 5. Ianuarie 8, 2010 01:14

  EH , POKEMON A FOST UN DESEN PE CINSTE … PACAT CA ACUM BAGA NUMAI DESENE PT HANDICAPATI 😐 … RESPECT POKEMON !!!!

  • alex permalink*
   Ianuarie 9, 2010 05:23

   ahamz, si era interes pt dansul:)

 6. Andrei permalink
  Iunie 20, 2010 19:25

  Apai io aveam 4 ani prin 2000… imi aduc aminte ca atunci era cu pokemonii aia noi de generatia a 2-a… cu gold silver… ce obsedati eram toti baietii la gradinita!
  Si uite ca si azi ma mai joc jocurile cu pokemon pe ds… am pokemon platinum,pokemon pearl, pokemon mystery dungeon explorers of time si pokemon ranger… si abia astept sa apara generatia a 5-a in 2011, desi mi se pare ca pokemonii cei noi seamana prea mult cu digimonii.

  • alex permalink*
   Iunie 21, 2010 00:46

   oricum nu ar fi, cei initiali rup!!!

  • Andrei permalink
   Iunie 21, 2010 16:43

   Astia noi is de toata minunea. Arata ca naiba. Aia primii is cei mai tari. Pe platinum nu am in party numai gen 1.

 7. leraprimavera permalink
  Iunie 21, 2010 16:30

  da s’te pup pentru

  „Acum nu cred ca cineva se uita la Pokemon, acum Pokemonu ramane ca si Sailor Moon, ceva sacru pentru copilarie, si mai credem ca daca am privi acum ne-am distruge magia ce am creat-o in jurul acestora. Si noi fiind oameni mereu incercam sa ne pastram copilaria intacta, si simbolurile bine pastrate, si vorbim despre ele cu admiratie pentru ca cum nu ai da, “tak priatna spaminati“.

  genial, am sters o lacrima :*

 8. leraprimavera permalink
  Iunie 21, 2010 16:32

  ah da, si in genere, foarte bun articol 🙂 daca il mai prelucrezi putin e bun de publicat in vreo revista intitulata „nostalgia” sau ceva de genul 😀 pastrind vocabularul intact, desigur =))))))))

  • alex permalink*
   Iunie 21, 2010 21:50

   Observ si eu ca e bun articolul, e nr 1 la mine din tot ce am scris eu vreodata, si desigur de mi-ar propune sa-l public, l-as mai cizela, dar cum e pe blog, imi place sa-l citesc din cand in cand..

   btw… tu cand erai mica ce priveai?

 9. Primavera permalink
  Iunie 22, 2010 10:23

  Sailor Moon 😀 desigur, si pe toate ne chema Usaghi, Cibis samd

  pe urma programele de la ORT: Зов Джунглей cu Сергей Супонев si programa ceea, tot a lui, numai ca mai „intelectuala” dar tot pentru copii si adolescenti, in care cintecul de inceput era ceva cu:
  Веришь не веришь
  в сказку поверишь…
  lalala
  знаешь не знаешь,
  не угадаешь
  сказка прийдет…

  pe urma de la Romani era Robingo cu Horia Brenciu.

  Eu cu desenele animate nu prea ma tin minte. Numai SM, si gata :s

  • alex permalink*
   Iunie 22, 2010 11:17

   tin minte si eu emisiunea aia, stiu ca acolo in diferite scafuri se ascundeau cadouri si ceva de genu, pe urma treb sa arunci zaruri mari.. si chetsii de astea?

 10. sword man permalink
  Iulie 16, 2010 18:48

  iolki-palki asa mi-i dor de pokemon dar sel scot din internet e prea greu saiturile gliucesc ce se fac ?????

  • alex permalink*
   Iulie 16, 2010 18:53

   cautzi casete piratate

 11. Martie 20, 2011 20:29

  omg,ce articol super!!! cind eram mica ma uitam si eu la desenele acestea.si cit de tare imi placea… iar acum,de fiecare data cind vad prin magazine o jucarie pokemon zimbesc si imi umplu sufletul de nostalgie… chiar daca toti ziceau ca desenele acestea sunt violente,bla bla bla eu nu cred,ele sunt ale copilariei noastre si vor ramine cele mai interesante ( eu am plins la unele serii) 😀 . ps : mie imi placea charizard ,drept ca nustiu daca el sau altu ma reprezinta

  • alex permalink*
   Martie 20, 2011 21:27

   charizard era fff încăpățânat:)

 12. Martie 20, 2011 21:40

  da si cel mai puternic din pokemonii lui Ash,drept ca dupa ei sau schimbat,da oricum el o ramas cel mai super

  • alex permalink*
   Martie 20, 2011 21:44

   de accord:) uneori când învățam sâmbăta, fugeam repede acasă să prind cel puțin 10 minute din un episod:)

 13. Martie 20, 2011 22:56

  girlsigh. ❤

  • alex permalink*
   Martie 20, 2011 23:09

   :)) Doina mai mică ca trei

  • Martie 22, 2011 06:10

   Doina nu’i mai mică ca trei.. (sau poate e :”> ) da’ still.. Pokemon rupe! 😡

  • Martie 22, 2011 06:11

   lol))) stupid smiley :rofl: trebuia s fie ” : x ” da s’o primit niftemu’.
   mă rog.. ideea ai/aţi prins-o ^ ^

  • alex permalink*
   Martie 22, 2011 09:49

   da am înțăles noi 😛

  • Martie 22, 2011 15:14

   înţelegători mai sunteţi ^ ^

 14. Andrei Fornea permalink
  Martie 20, 2011 23:35

  Eu eram cu „nacleisili”, imi pare bine ca vorbim asa descris despre lucruri banale, la moment 😀

  • alex permalink*
   Martie 21, 2011 00:21

   🙂 de ce banale, ele sunt atât de aproape de suflet:)

   PS: commentu tău a fost commentu nr 27:)

 15. Nico Domnicu permalink
  Martie 21, 2011 18:42

  eu cu „fishtile” n-am avut treaba, insa „breloace” pentru chei, tot felul de caiete, radiere etc. permanent erau pe undeva prin apropierea mea – chiar daca nu am privit niciodata nici un serial de Pokemon (helloo!!…I feel lonely in here! :D)
  Mie imi placeau Tom si Jerry cand eram mai mica, apoi am trecut la Spyderman – iar anul trecut verisor’mio m-a rugat sa privesc cu el acelasi desen animat si stam ambii cu ochii lipiti de ecran 😀 😀

  • alex permalink*
   Martie 21, 2011 21:32

   da la Regele Leu te-ai uitat?

  • Nico Domnicu permalink
   Martie 21, 2011 21:48

   nope, eu eram exclusivista 😀
   priveam numai in engleza cu subtitre 😀
   kiddin’…
   nu mai tin minte…(

  • alex permalink*
   Martie 21, 2011 22:51

   deci Cartoon Network?

  • Nico Domnicu permalink
   Martie 21, 2011 23:12

   yep 🙂
   Carton Network was my favourite))
   daca tot vorbim de nostalgii din copilarie, un a dintre poreclele mele din clasele I-II era Nickelodeon…
   Doamne, ce mai uram porecla asta!

  • alex permalink*
   Martie 22, 2011 02:43

   asta pt că te uitai acolo? mie nu mi-a plăcut nickeolodeon:) da iaca am ajiuns în nickolodeon universe în minneapolis ș mio plășet:))

   off Cartoon Network, adoram johny Bravo, weasel and babuin, ș la început îmi plăcea Blossom din power puff girls, da amu Bubbles nii mai aproape de suflet:)

   sugar, spice and everything nice:)

  • Nico Domnicu permalink
   Martie 23, 2011 00:04

   Nu, eu uram porecla pt ca uram programul…totul s-a luat de la nume…
   da’ de ciocanitoarea Woodi cum ai uitat?!

  • alex permalink*
   Martie 23, 2011 01:01

   Dap cum fără Woody, asta e classic:)) da fiștile mele nu le vând, e ceva sentimental deja, ș nu comercial

 16. Andrei Fornea permalink
  Martie 22, 2011 18:31

  Alex, trebuie un coment sa fie nr 27 😀

 17. Martie 22, 2011 19:18

  mai, copii, mai. pokemons are not dead! daca vede odorul meu ca vorbiti de pokemoni la timpul trecut o za zica ca sunteti antici! 🙂 pokemonii cresc si evolueaza si o duc bine merci cu sprijinul unei armate de miloane de copii in lumea intreaga 🙂
  dovada – http://bit.ly/gEB7sq

  • alex permalink*
   Martie 22, 2011 19:22

   aceia 151, deja nu mai sunt:( adică în Moldova deja nu e tradiția Pokemonului

  • Martie 22, 2011 19:36

   de parca ai avea 100 de ani 🙂 gume de mestecat cu pokemoni poate nu mai sunt, insa fishtele sunt la mare pret, pentru ca-s retro 😉 iar acum sunt carduri cu pokemoni, avem cateva colectii. poate in moldova ajunge mai greu „moda”, dar oricum ajunge.

  • alex permalink*
   Martie 22, 2011 19:45

   eu am toată coleția de fiști până la 151, iar pân la 247 îmi mai treb vreo 40:))

  • Nico Domnicu permalink
   Martie 23, 2011 00:03

   iata le vinzi si faci bani)

  • Aprilie 1, 2011 20:52

   treb să bagi linku meu pe undeva pe acolo

 18. radu permalink
  Iulie 1, 2012 17:38

  Stiu un site deseneanime veti da acolo si de pokemon

Trackbacks

 1. Diminetile copilariei | Devilteenager's Blog

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: