Sări la conţinut

Hodoronc-Trondheim, Norway

februarie 28, 2011

Țările nordice par să aibă ceva aparte. Pe lângă privirile parcă înghețate, zâmbetele de jumate de măsură și schiurile cu care se nasc în picioare, scandinavii au acea căldură sufletească, acel confort spiritual ce îl încercăm lângă șemineu. Un fel de dragoste în familie îmbinat cu căldură, romantism și fericire.

O prietenă, Olga Roșca, a încercat acest sentiment în Danemarca, eu în Norvegia, dar e ceva care depășește granițe și vămi și rămâne ceva intraductibil, după cum și este unul din cele mai cool cuvinte ce nu se traduc din lume, iar acest sentiment se numește Hyggelig.

În Norvegia practic totul se face cu lumânări, cina o iei cu lumânări, ceaiul îl bei cu lumânări împrejur, la ferestre sunt lumânări, prezentări publice tot cu lumânări peste tot, de asemenea e atât de fluffy să mergi la mijlocul nopții prin casă înconjurat de lumânări.


Trondheim, Norway

Trondheim e un oraș doar de 166 mii de oameni, și este unul tin top 3 cele mai mari din Norvegia, are Universitate și echipă locală de fotbal, Rosenborg Trondheim, care are o vastă experiență în Champions League. Are brand local de bere, dar cel mai important are un festival internațional de studenți la fiece 2 ani.

Dacă veniți în Trondheim nu vă așteptați să vedeți zgârâie nori sau construcții tare înalte, e un oraș al tradiției aș spune, cu case pe dealuri și case pe apă, cu poduri ce unesc malurile râului ce trece pe acolo. Iarna casele îs acoperite cu zăpadă.

Eu am întrebat de ce casele îs așa mici aici, și mi s-a răspuns că cândva exista regula nescrisă că casele nu trebuie construite mai înalte decât Catedrala din oraș, și acum unica construcție ce depășește catedrala sunt 2 blocuri ale Universității, cică acesta a fost și un joc politic, pentru că Universitatea a fost construită mai înaltă ca simbolic să arate că acum Educația este mult mai presus ca Religia.

Se spune că dacă cineva se grăbește și merge pe drum nu-ți va răspunde niciodată la întrebările care le dai, pentru că el are timpul său și tu timpul tău, așa încât dacă ai nevoie de indicații, încearcă să le ceri de la oamenii ce nu par grăbiți.

În Trondheim totul e foarte punctual, dacă se spune că la 10.00 trebuie să vă întâlniți undeva, înseamnă că la 9.55 deja trebuie să fii acolo. Punctualitatea e printre oameni cât și transportul public. A fost foarte surprinzător să văd că autobuzul vine mereu la aceeași oră, iar uneori cu vreo 20 secunde mai devreme, așa încât dacă întârzii și un minut pierzi autobuzul.

Sistemul de autobuze e foarte comod aici și există rute peste tot, doar că unele sunt doar până la ore mai devremi. Sâmbăta și duminica ele încep a merge mai târziu, undeva 8 – 9 dimineața, dar cel puțin noapte ai autobuz și la 1-2-3. Doar că acel de noapte e mult mai scump decât cel de zi. Cel de zi, costă undeva 30 NOK (orice preț în NOK * la 2 lei), iar cel de noapte 100 NOK, 8o NOK pentru studenți.

Băuturile alcoolice în magazine se vând doar până la o anumită oră. Sâmbăta și Duminca după 18.00 nu m-ai poți cumpăra de nicăieri. La fel amenzile îs foarte înalte, dacă nu îți cureți parbrizul de gheață te poate costa până la 2000 NOK, dar aceasta nu e o grijă pentru norvegieni, la ei e în sânge să respecte regulile.

O dată am vrut să trecem pe roșu, când un lider de la workshop ne zice: I think this is illegal, Im not sure. Ceea ce mie mi-a plăcut foarte mult. De asemenea e foarte sigur să te plimbi singur nu contează la ce oră, aproape sigur nu ți se va întâmpla nimic, apoi nici câini maidanezi nu sunt.

La norvegieni le place foarte mult să meargă pe jos, așa încât plimbările și la -15 îs foarte actuale.

Nidaros Cathedral

Această catedrală are peste 1000 ani și a fost construită de regele Olav. Și este unul din cele mai impunătoare monumente gotice din Norvegia, cândva chiar se făcea pelerinaj la această catedrală.

E foarte și foarte mare, iar tu când mergi pe lângă ea te simți foarte și foarte mic. Pentru a face o poză cu întreaga catedrală trebuie să faci mulți-mulți pași în spate.

Harry Potters Building

Ea nu se numește așa, dar așa am denumit-o noi participanții ca punct de referință, și e o clădire veche ce face parte din campusul universitar, seara are o iluminație interesantă și chiar te simți magic când mergi pe lângă ea la vale și te duci la Student Society.

Sumfundet (Student Society)

Este locul unde studenții se adună în fiece seară. E o fostă clădire a circului, și încăperile sunt foarte interesant amenajate. E un fel de labirint, se spune că pompierii nici acum nu au planul clar al clădirii și în caz de incendiu nu îi vor putea scoate pe toți.

Sunt diferite cafenele unde seara studenții pot bea și se distra, la fel sunt o mulțime jocuri de societate ce le poți cere de la barbani. Lyche și Edgar erau favoritele noastre.

Fiecare încăpere după o anumită oră avea limite de vârstă așa încât numaidecât trebuie să ai un fel de act de identitate la tine. Toate autobuzele practic merg până aici și de aici.

Aici chestiile îs mai ieftine, ca pentru studenți, totuși scumpe pentru străini. O bere obișnuită de Trondheim costă 49 NOK, iar un burger tradițional – între 80 și 150 NOK.


Au o sală de conferințe foarte mare, un fel de amfiteatru perfect pentru oameni mulți de asemenea și acustică foarte bună și free wi-fi.

Trondheim Torg

E un mall din centrul orașului, nu tare mare, dar drăguț și plăcut să te plimbi prin el. Hainele în general nu sunt foarte scumpe, toată ponderea rămânând pe mâncare și băutură. Au magazine de cărți foarte mari și norvegienii citesc mult, cred că cititul la lumânare e un fel de hobby. Păcat doar că majoritatea cărților la care mă uitam erau în norvegiană, cred că treb să învăț norvegiana, care cele câteva cuvinte care le știu, mi-au plăcut.

Restaurantul învârtitor

E un loc foarte special, se află deasupra turnului de Radio și e un restaurant la înălțime și care se învârte în timp ce ești acolo, desigur că nu foarte repede că doar mănânci acolo, dar în deajuns de repede să observi că peisajul se schimbă și vezi întreb Trondheim-ul de sus.

Central Plaza

Un fel de Ștefan cel Mare a nostru, e un punct de întâlnire pentru mai toți locuitorii orașului, de asemenea toate flașmoburile se fac aici și cei care vor să-și facă publicitate tot dau chestii pidijeaba aici.

În centru se află o statuie a regelui Olav, care a fondat orașul, și care toți și fac poze cul ea.

Bare Huggelig!

E foarte plăcut să te afli aici și să fii și foarte aproape de fiorduri. E un oraș al atmosferei și a oamenilor ce vin aici. Așa că dacă vreți să veniți prin Scandinavia și mai ales, Norvegia, îl recomand, mai ales că foarte aproape de Trondheim se află orășelul Hel, apoi pentru cei ce nu știau, din 1987, Trondheim este înfrățit cu Tiraspolul nostru, uite așa!

10 comentarii leave one →
 1. februarie 28, 2011 19:51

  hodoronc- hodoronc 😀

  • alex permalink*
   februarie 28, 2011 20:06

   pahodoronc – chidoronc

 2. Dima permalink
  martie 1, 2011 02:14

  Destul de interesanta descriere despre cultura Norvigiana. Mia placut partea cu lumanarile, restorantul virtushka 😀 si de oamenii educati ce respecta regulile de conduta. ce mai…. Tara dezvoltata.

  Peace & Love

  • alex permalink*
   martie 1, 2011 03:37

   Așa e când crești într-o societate ce abia așteaptă să caute breșe în sistem:)
   Am uitat să zic că la ei învățătura și medicina e gratis:)

   iaca, adaug și RockenRoll la semnătura ta:)

  • Dima permalink
   martie 1, 2011 05:36

   e gratis pentru ca lumea contribuie cu o parte din salariu pentru aceste servicii. si o fac cu cea mai mare placere.
   Cand aud pe cineva ca nu vrea sa plateasca impozite apoi il maninca din priviri. Asta se intimpla mai mult in tarile nordice pe cand tarile mediteraniene o fac invers, fug de impozite ca dracul de tamaie. 😀 Sap mai vor drumuri bune, luminatie pe strada, siguranta la maxim, educatie sau sanatate etc… de unde atata harosho?

  • alex permalink*
   martie 1, 2011 11:54

   ce-i drept îi drept:) de s-ar plăti la noi măcar un pic de impozite, ehhhh

 3. Ika permalink
  martie 7, 2011 01:48

  tare de acord la capitolul cu – scandinavii au acea căldură sufletească, acel confort spiritual ce îl încercăm lângă șemineu.
  Am cunoscut aici o norvegianca de 32 de ani , o saptamina intreaga povesteam prietenilor cita caldura , intelegere si bunatate reflecta ea ….

  • alex permalink*
   martie 7, 2011 01:49

   presupun că ei așa luptă împotriva frigului, cu căldura sufletului:)

 4. bogdan permalink
  iulie 1, 2011 06:21

  Sunt oameni deosebiti in tot ceea ce fac. Nu au termen de comparatie. Sunt extraordinari. Totul se rezuma la Lege si la bunul simt.

  • iulie 1, 2011 11:00

   Și la soarele de la ei din suflet:)

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: