Skip to content

Moldova, acum NU AI WC!

ianuarie 28, 2011

Orice știți voi despre WC-urile din Moldova sunt doar mituri. De fapt fiecare e doar o parodie a ceea cum trebuie să fie un WC.

Pentru că la noi chiar pute. Pentru unii ăsta poate fi perceput ca mirosul normal a acestei instituții, că doar nu ies floricele pe acolo, totuși nu e ăsta scopul WC-urilor moderne, de a produce rahat, ci din contra de ai face omului plăcere din ceea ce face acolo.

Eu nu sunt expert în canalizare și chestiuțe de genul ăsta, dar știu că un sistem bine structurat de canalizare face ca fiece closet să fie interlegat unul cu altul. Asfel nu prea contează unde dai drumul la torpilă, rezultatul și locul depozitării ar fi același.

Aceasta asigură o mai bună comunicare între WC-uri și un control mai ușor de realizat și în același timp de a vedea clar output-ul.

La noi în schimb e un pic altfel. Se sapă 3 metri în pământ, se face o gaură și din acel moment se arhivează orice se face. Asta crează mediul perfect pentru dezvoltarea unor organisme în acei 3 m. Unii îi numesc viermi cu coadă, pentru că ei au coadă și nu se mulțumesc cu orice rahat, trebuie numaidecât să faci xerox la el.

Și astfel cu aceste găuri aleatorii existente e foarte greu, chiar puțin probabil, de a se executa o comunicare între latrine și mai mult de a scoate ceva bun din WC-ul dat. Așa încât doearece totul se depozitează pentru zile cu soare sau când va fi acoperit și săpat un nou WC alături.

Apoi altă chestie, la noi în WC e foarte plictisitor, și cum intri acolo, vrei mai repede să ieși, deoarece nu reziști nici atmosferei, nici mirosului, ba chiar îți faci griji pentru sănătatea ta fizică și starea ta psihologică.

Mie îmi place să mă duc la WC și să fac ceva folositor acolo. Să mă relaxez. Când eram în Vegas, aș fi putut trăi în WC pe cât de superb era. Muzică bună, miros plăcut, desene frumoase pe perete și reviste puteai citi dacă vrei.

Aș fi putut creat o mini-petrecere de WC. Și sunt sigur că ar fi fost hit. Oamenii au nevoie de informații chiar și la WC doearece acolo creierul nostru caută orice scrie pe pereți.

Când am fost în Wisconsin, pe pereții WC-ului puteai citi cele mai recente știri și anunțuri actualizate zilnic, așa încât ieșeai de acolo nu doar cu vreun kilogram în minus, dar și cu multe informații folositoare în plus, și cele 15 minute acolo erau considerate ca un timp folosit eficient. Time management.

Avem nevoie de WC management. Nimeni nu face traininguri în domeniul dat. O fi oare subiect tabu, sau se consideră că nu se poate de reinventat coloacul de pe unitaz?

Dar din WC-ul nostru cu ce informații ieșim? 234LS ce scrie pe truba de lângă pisoar. Vascan 23 metri. Vasea o iubește pe Olea. Grișa was here! Dacă o fi asta important și relevant apoi nu știu.

Eu când călătoresc mereu îmi place să cred că dacă eu mă duc la un WC din Munchen, LA sau Yosemite, acolo va rămâne o parte din mine care va circula în zona aia pentru o perioadă. Și chiar simt o mândrie și un punct bifat al locului dat.

Dar în Moldova, când te duci la WC nu spui la nimeni, ba chiar când vrei să precizezi locul acestuia întrebi în șoaptă și să nu te audă nimeni.

E rușine să te duci la WC. De ce? Pentru că s-ar putea apă să nu fie, sau hârtie, sau să nu lucreze sau ușa să nu se închidă.

Un alt detaliu e că, la noi în WC oamenii tare mult iubesc hârtia. Cu câți mai mulți metri are, cu atât se consideră de calitate superioară. În CV se menționează de obicei câți metri/kilometri de hârtie ai folosit, de parcă ar fi un speed-o-meter la mașini. Și persoanele cu hârtie la fund de aici până în Caucaz sau până la Lună se socot oamenii a căror funduri au văzut orice așă că trebuie să ne purtăm cu mult respect. Și să le dăm hârtie. Pentru că o regulă de foarte de demult se spune că cine are mult mai mult, mai mult o să primească.

Din acest punct de vedere, WC-urile noastre sunt foarte anti-ecologice, totuși pentru arheologia de rang internațional aici putem întâlni și dinozauri. Darwin să ne fi vizitat, și-ar fi schimbat părerea despre apariția speciilor. Noi ne tragem de la viermi cu coadă.

Toate chestiile astea noi le știm. Și toți zicem Fuuuuuuuuuu, ce urât miroase, dar nimeni nu dă cu aromatizator ci din contra încearcăm să ieșim cât mai repede de acolo.

Pe de altă parte cred că totul nu se trage de la WC, de la unitaz, sau de la colacu de pe unitaz și hârtie, ci de la fundurile ce le vizitează. Și habar nu ai ce poate ieși dintr-un fund sau altul.

Mâncarea o mai poți schimba, dar rahatul ba.

Gaudeamus Igitur.

Reclame
17 comentarii leave one →
 1. cris permalink
  ianuarie 28, 2011 01:30

  niiiiice, oare ar avea succes un veceu public de elita in Chisinau? cam sunt baruri krutye si bodegi, asa sa fie si veceuri…krutye, si cel din parcul central…

  • alex permalink*
   ianuarie 28, 2011 02:03

   depinde deja cât ai fi dispusă să achiți:)

 2. ianuarie 28, 2011 10:34

  Am WCtat blogul tău. E tare! Felicitări.

  • alex permalink*
   ianuarie 28, 2011 12:03

   Hârtie ai folosit?:) sau un iPad:)

 3. Nadya Dimitriu permalink
  ianuarie 28, 2011 12:22

  WC Time management 😀 ideea asta e tare

  • alex permalink*
   ianuarie 28, 2011 12:43

   te înscrii la cursuri?:))

  • alex permalink*
   ianuarie 29, 2011 21:33

   interesantă comparația.

 4. ole permalink
  ianuarie 29, 2011 23:03

  :))))))))))))))) good one

 5. ianuarie 30, 2011 23:54

  Sa fost presedintele RM cream un minister a WC sau se poate de adaugat in cartea rosie ca o specie foarte rara 😀

  • alex permalink*
   ianuarie 31, 2011 00:57

   dap la ministere peste tot există Working Cabinet:))

  • qweasdzxc permalink
   februarie 8, 2011 18:48

   nush de minister, da wcministri avem destui.

 6. qweasdzxc permalink
  februarie 8, 2011 11:56

  Moldova WC-uri nu are, in schimb are wcministru. Dona Scola se numeste.

  • alex permalink*
   februarie 8, 2011 13:23

   funny:)

 7. leraprimavera permalink
  februarie 21, 2011 20:55

  omg, tu esti nebunake, sa scrii la asa subiect so truuuuuue! n-am fost tare demult la wc moldovenesc
  honestly – i don’t miss it ))))

  • alex permalink*
   februarie 23, 2011 16:13

   🙂 aici e shi double sens:)

Trackbacks

 1. Moldova, acum NU AI WC! - Ziarul toateBlogurile.ro

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: