Skip to content

Lumina, blea

octombrie 19, 2010

„Şi a zis Dumnezeu: „Să fie lumină!” Şi a fost lumină.”

Aceasta găsim în al treilea verset din Biblie, încă în Geneză. Și totuși unora le-au trebuit 12 zile ca să apese un buton, ca un bloc să aibă lumină.

În frumoasa zi de 7 octombrie, îmi făceam rutina pe Facebook, când mi s-a înnegrit monitorul în fața ochilor și până azi așa și rămăsese, acum încă am colb pe el.

Azi e 19 octombrie.

Nu știu câți din nou ar putea să reziste 12 zile fără lumină.

Dimineața, pentru că încă la 7 e întuneric, să-ți cauți hainele cu telefonul mobil. În baie să intri și să cauți toaleta pe achipuite, iar dinții să ții speli cu ochii închiși.

Când vii acasa pe la 17.00, deja să fie noapte, iar culcarea să vină în vreo 4 ore. Noaptea să te trezești și surprinzător să fie întuneric.

Ușa la apartament s-o cauți cu piciorul, iar telefonul să-l încarci la universitate. Să te speli unde nimerești, uneori pe întuneric cu apă de pe calorifer, pentru că și apa caldă tot o aveai înainte datorită boilerului.

Unii spun că în 2012 se va stinge mondial lumina. Eu parcă deja știu cum va fi.

Și când te gândești că ăsta e doar un customer service, atunci când trăim în secolul ajutorului mondial, când luptăm pentru democrație, și nici prima treaptă a piramidei lui Maslow nu e bifată.

Termocomul, marțea trecută ne-au dat căldură, așa adormeam mai repede, dar până atunci scenariul eram cam ăsta:

Fără lumină, fără căldură, afară plouă, și te simți neproductiv și fără ceai (pentru că mâncarea tot cu ajutorul electricității la mine acasă se face).

Apoi ce prof normal cu doctorate facute pe timpul cand nu exista Google, crede pe cineva că nu are lumină de 12 zile. Așa atmazkă folosesc copii de clase primare, da ce să faci cândva asta e adevărat? Lupu! lupu nu prea merge… Apoi când NO Lumină, NO motivation…

Background

Cândva tare demult, blocul în care locuiesc acum, era cămin al fabricii Bucuria. Și contractul cu furnizorul de electricitate era făcut comun. De atunci lucrurile s-au cam schimbat, spațiul locativ s-a privatizat, și așa noi ne-am cumpărat 2 camere, și ne-am făcut apartament.

Contractul cu blocul a rămas comun, doar că locatarii au făcut contract cu blocul. Deoarece pentru Prea Bunul Nostrul și Magnificul Unic furnizor de lumină, au zis că nu dispun de resurse financiare (pe naiba!) să instaleze contoare individuale și să facă contract individual, apoi ca să se simtă mai bine au zis, că ar face contract individual doar dacă fiece locatar ar vrea.

Deci aici deja intervin mai multe date complexe. Unii locatari nu au bani, alții sunt datornici cronici, doar pentru că au lucruri mai importante de făcut decât să achite facturile (logic, nu?). Așa încât datoriile se adună, toți îs fericiți.

La naiba cu gândirea asta colectivă la care au făcut atâta propagandă comuniștii (toți, mlin). Așa încât toți cred în sloganul, toți pentru unu, și unu pentru toți. Da nu nafik… (slogan apropo folosit de mulți studenți și la facultate, și asta besit, sincer să vă zic…). Datortită sloganului mușchetarilor unii stau pe spinarea altuia și îs happy.

Apoi vine o prea frumoasă zi, când nopțile sunt mai lungi ca zilele, și toate păsările au plecat în țările calde, și vine Mult Adorabilul furnizor de electricitate, hop.. și nu-i lumină.

Pentru că blocul arată datorii, lui kakta îi pofik există locatari fără datorii, și pentru că contractul e colectiv, individual nu se fac deconectări. Așa că stai frumușel și rabdă până datornicii vor avea bunăvoința și vor ieși din zapoi ca să achite lumina.

Au trecut 9 zile, și parcă datorii nu mai erau. Banii au fost transferați într-o vineri. Doar că nu știu cum la noi în Moldova e banii foarte greu circulă dintr-un cont în altul. Parcă ar fi duși cu mașini blindate. Și așa atunci vineri banii nu au mai ajuns, și până nu ajung banii, No Lights, cum s-ar zice.

Apoi Mult Iubitul și Stimatul furnizor de electricitate nu prestează servicii de reconectare în week-end. Așa că stai și încă așteaptă și mângăie-te cu promisiunea că luni după masă vei avea lumină.

Vine luni, tu bucuros că vei ieși din The Black Buiucani Hole, tâdâsh pâdâsh. Luni îi zi grea și se pare că nimeni nici luni nu lucrează, așa că promisiunea este amânată pe marți, șii acolo plus minus o zi.

Vine Marți, se zvonea că lumină va fi între 9 și 17. Da afară plouă, cine, om normal, lucrează pe ploaie, nu? Și uite așa o nouă dezamăgire. Și doar după ce oamenii au încercat să-i deposedeze de abilitatea de procreare a lucrătorilor de la Neverosimilul și Prea Înaltul furnizor de electricitate, a fost lumină…

Wuălkam tu ze dark said

Nu știu cât de repede asta a fost, mai ales că suntem în anul de grație 2010, după nașterea Fiului Lui Dumnezeu.

Eu cred că poate totuși ne skidănim (dacă tot gândim colectiv), și cumpărăm o pereche de ochelari pentru MIOPIA de Marketing, a Ultra Fantasticului furnizor de electricitate. Ce ziceți?

Nu știu ce ați fi simțit voi, da mie parcă mi s-a stins tot patriotismul în aceste 12 zile, de lungi meditații. Și mă întreb, care nafik democrație și limbă vrem, când nu putem avea nici măcar lumină?

Și iaca așe…

O păsărică mi-a spus că luna viitoare voi avea parte de Deja Vu, contractul cu apa e la fel colectiv (și unii bani din contul ăla s-au dus pentru achitarea luminii acum). Așa că mult prea Umedul și Cristalinul furnizor de apă, care precis e drug cu celălalt furnizor, îi va urma exemplul.

Welcome to Moldova.

Țara a căror piloni fundamentali sunt:  un cioban care o fost lohanit de alții, un ciuvak care și-a clădit minora însărcinată în perete, o stripteuză de primăvară, și un Sburător care avea gliucuri și teroriza minore.

Pikachu, dă-mi putere!!!

Reclame
8 comentarii leave one →
 1. monika permalink
  octombrie 19, 2010 21:03

  off…ar trebuui de facut emisiune la discovery, ceva de genul „Extreme Survivor” of the 21st century in Md….la urma ai pus bine punctul pe i, liniutza pe t , shi caciulitza pe Î.totul de la mituri se trage…

  • alex permalink*
   octombrie 19, 2010 21:06

   Eu fix asha ma gandeam:)

 2. Melly permalink
  octombrie 20, 2010 17:04

  Hmmm…nu vad care e problema..sau nu ai mai folosit niciodata lumanarea :D..
  Serios acum…sorry pt situatia suportata…acum inteleg de ce ai uitat total de aniversarea noastra…odata ce so luat curentul au disparut si reminder-ul care facea referire la acest detaliu :(..blestemat moment sior gasit sa te lase pe intuneric!
  Well…in asa momente presupun ca ai realizat ce dependent esti tu de internet…de faceboock si alte site-uri de socializare..cat de mult timp din viata pierzi uplouding detalii acolo si cat de putin interactionand cu realitatea zilnica..E frustrant sa ti se ia un drept pe care il consideri de mult al tau si atat de normal sa beneficiezi de el incat nici nu pierzi timp sa mai multumesti pt el 😛 …Interesant mod de a iti atrage Dumnezeu atentia spre alte detalii..din ce am citit mai sus ai avut numai plangeri in ceea ce priveste situatia si ai evidentiat numai partea negativa…dar oare..chiar nu o fost nici un moment in care ai zambit in toata aceasta nebunie ?!?

  Miai lipsit :(..si mior lipsit gandurile tale…dar…. wow ce multe cuvinte necunoscute pt mine folosesti in blogul de mai sus :))…Scuze inca odata daca am parut insensibila fata de situatia prin care ai trecut si as vrea sa cred ca nu se va mai repeta…totusi…mis realista si iti sugerez sa iti faci rezerve urgente pt ce va urma 😉
  Take care…my bttfly

  • alex permalink*
   octombrie 20, 2010 17:30

   Nu e tocmai dependenta de internet, facebook sau blog, ca pe astea poti sa zaci si pe la prieteni, si la universitate 5 min, si de pe mob.

   Faza e ca atunci cand nu ai curent, chiar nu poti face nimic. Apoi cand nici nu unde sa-ti faci mancare, atunci chiar e de-a oaia, No tea, no nothing.

   TV-ul pe naiba sa te uiti la ecranul gol, carti pe naiba sa le citesti, apoi cand la universitate majoritatea temelor sunt online, apoi cand mai ai si diferente, nu e funny deloc pe intuneric.

   Cand to-do listu tau e si asa lung dar la care treb sa mai adaugi inca vreo 12 zile de ramas in urma…

   Partea buna e ca veneam noaptea acasa si mi-am permis sa ies fff mult la bere, sau in general nu am stat acasa, dar cand si afara ploua, chiar crezi ca nime nu e de partea ta.

   Sh eu never forget de aniversare…

   Iaca asa… >:D<

 3. octombrie 20, 2010 21:47

  🙂 am o prietena care tot a stat 12 zile fara lumina, se pare ca sunteti vecini sau prestatorii vostri de electricitate au „scirba in asternut” serioasa de tot, si dau dovada de multa agresivitate.Eu inca imi amintesc cind ramineam cite 2 ore spre seara fara electricitate( mdeaa, asa a fost in provincie) asa ca stiu cum e. Tot ce ne omoara ne face mai puternici, asa se zice, asa ca acum esti puternic, iata cum. In intuneric se gindeste bine la vesnicie si se actualizeaza tot limbajul primit involuntar de la oameni nervosi 😀

  P.S. Bafta noua la meciul de miine

  • alex permalink*
   octombrie 20, 2010 22:01

   🙂 Yep, maine rupem!

 4. Viorica permalink
  octombrie 22, 2010 18:03

  wow, eu nu stiu cum as rezista acum 12 zile fara lumina, fara a putea face mincare, dus, ceai… o data am avut aici o furtuna iarna si s-a intrerupt electricitatea, m-am sculat dimineata cu copil mic, in casa frig, lapte nu puteam sa incalzesc, I kind of freaked out, eu ca eu, da bebelusul vrea mincare si vrea caldura, am gasit o prietena care traia in alt cartier unde aveau lumina si m-am dus la ea, pina seara si la noi s-a restabilit totul. Asa ca orice ar spune altii, gaseste o luminare… conditii de baza ca apa, lumina, caldura sint importante, fara ele intr-adevar nu ai inspiratie de nimic.

  • alex permalink*
   octombrie 22, 2010 21:28

   🙂 offf adevar, apoi eu tot pe la prieteni faceam dush, dar te simti.. oleak bomj:(

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: