Skip to content

Turkmenistan – studenţi cu vise spulberate

august 25, 2009

Turkmenistan_180609_5Ministerul Educaţiei din Turkmenistan, i-a chemat pe părinţii studenţilor ce învaţă în Universitatea Americană din Asia Centrală (AUCA), şi i-a anunţat că de acum în colo copiilor lor le este interzis să părăsească ţara, oricare ar fi scopul plecării, anunţă Cronicul din Turkmenistan.

Cu părinţii şi studenţii a vorbit vice-ministrul educaţiei (numele căruia a fost imposibil de aflat), scrie CA-news. Oficialul a numit fiece student în parte, enunţând şi specialitatea lui cu comentariul: ” De astfel de profesii, Statul nostru nu are nevoie!”

Marţi, 18 august, în aeroportul din Ashabad, cu zborul spre Alma-Maty, au fost excluşi din nou studenţi ai AUCA. La verificarea paşaportului, pe aceştia i-au întors spunându-le că deja nu mai pleacă, că datele lor sunt peste tot şi nici să nu încerce că nu le va reuşi.

Protestele, rugile, lacrimile şi nici ameniţările nu i-au putut ajuta să plece. Unii au încercat să plece, cu altă cale decât viză de studii. Au fost respinşi chiar doi studenţi de origine turkmeno-rusă, la fel nici vizele turistice nu i-au ajutat şi nici invitaţiile personalizate.

Din spusele unui student, unul din băieţi cu cetăţenie dublă, turkmenă şi rusă, cu două săptămâni înainte de plecare a încercat să refuze cetăţenia turkmenă. Lui i s-a răspuns că în cazul acesta, toate rudele lui ar trebui să refuze cetăţenia turkmenă, în caz contrar, de unul singur nimeni nu-l lasă să plece.

Din cuvintele studentului AUCA, aceştia au fost duşi în departamente cu influenţa a Ministerului Securităţii Naţionale, la fel aceştia mereu sunt sunaţi de către poliţie şi alte structuri legate de securitate.

„Într-o zi poţi fi chemat de mai multe ori la Minister” spune el, şi ţi se cere informaţie legate de universitate, despre materiile studiate acolo, cu cine vorbesc ei în Bishkek, întreabă adresa, locul unde lucrează părinţii şi numerele lor de telefoane, notând toate aceste informaţii.

„Am rămas blocaţi aici pentru mult timp, dacă nu pentru totdeauna”, a spus unul din studenţi, adăugând că nu mai există speranţe nici din partea Conducerii Americane, sub jurisdicţia căreia se află AUCA, nici din partea structurilor internaţionale ca ONU, OSCE sau altele.

„Ce am făcut noi Patriei, ca ea să ne considere duşmani?, se întreabă tinerii sudenţi, în lista neagră sunt incluşi cei ce sunt un pericol pentru ţară, noi nu facem altceva decât să învăţăm peste hotare”.

Observatorul din Statele Unite, care urmăreşte de aproape evenimnetele susţine în totalitate studenţii.

” Conducerea Turkmenă nu face decât să distrugă cei mai buni copii ai lor, aceasta dovedeşte o judecată neserioasă şi asta e o mare pierdere pentru Stat şi pentru Popor” declară el.

Conducerea Turmenă, nici cum nu comentează cele întâmplate, ceea ce dovedeşte că însuşi Statul încalcă legile de care se conduce, şi nu explică de ce tinerii studenţi nu pot părăsi ţara.

Sursa: Trend

Reclame
5 comentarii leave one →
 1. august 25, 2009 14:13

  Mda.. pakt de baieti…. si atitea sperantse pentru un kkt… nasol

  • alex permalink*
   august 25, 2009 14:21

   ahamz

 2. Dana permalink
  august 25, 2009 14:52

  Mda, trist adevar………Cred ca se va rezolva (mai devreme sau mai tarziu). Sper ca si noi sa nu ajungem in aceeasi situatie…

  • alex permalink*
   august 25, 2009 14:56

   offf….sper si eu

 3. iulie 24, 2013 13:01

  mda..trist! Auzisem si eu de chestiile astea din tarile Asiei Centrale! In Uzbekistan merge spre acelasi trend!

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: