Sări la conţinut

Buratino sau Pinocchio?

martie 25, 2009

mario-ceroli-pinocchio

Încet, pas cu pas intrat-am iarăşi în perioada cuaternară de prim zile importante. Am trecut de prima, cu mărţişorul comercial pus la piept în timp ce am pus şi ceva bani în marsupiul buzunarului ce cu adevărată dragoste ni l-a vândut. Referitor la zile importante desigur că vorbesc de 1 martie, componentă a ciclului cuaternar şi succesiv adică: 1 Martie, 1 Aprilie, 1 Mai, 1 Iunie ( MAMI pe scurt, paradoxal acestea însăşi înglobează acronimul meu,căci începe cu O naştere şi se finisează cu Copii).

Copacii deja se bucură de mărinimia noastră desfătându-se cu mărţişoarele care nu au ajuns la urnă. Totuşi după mărţişor ce urmează…să mai punem la piept sau în urnă?

Ciudat e că toţi minţim, minţim că trebuie, minţim că vrem. Minţim de îngheaţă apele pentru a putea aluneca mai uşor unde vrem să ajungem pentru a minţi mai mult. Uneori minţim din politeţe, alte ori politeţea ne minte şi totuşi avem în obicei să avem o zi în care lucru acesta este deschis permis ( pe lângă celelalte 364/365 ale anului). Şi anume acesta se datorează sincerităţii cu care minţim. Credem minciunile pentru că adevărurile ne par prea adevărate. În cursa zilnică a celui ce minte mai mult şi mai credibil observăm că adevărul devine tabu dar totuşi dacă toţi mint ar mai însemna că spunem minciuni? Sărbătorim 1 aprilie, facem farse, practicăm umor negru ( fără implicaţii roz, de preferat), ne minţim că avem doar o zi în care neadevărurile triumfă. Se întâmplă acestea parcă de a ne justifica cât de corecţi suntem. A auzit cineva de o Zi a Adevărului? Sau ţine de domeniu fantasticului şi se ascunde lângă floarea de ferigă şi Piatra Filosofală? Se mai spune că adevărul doare, deci minţim ca să fim fericiţi? Dacă de exemplu toţi am fi Pinocchio, oare nasurile mici ar fi catalogate normale şi fireşti? Normal că nefirescul devine firesc căci pe de o parte adevărul e o convenţie acceptată de majoritate iar pe de alta există multiple adevăruri şi interpretări. Ajungem să nu ne mai vedem vârful nasului dar vedem alte vârfuri ce prin altă convenţie le socotim ale noastre. Fiecare împrumutăm vârful celui de alături şi fără să vrem primim nasuri în oala noastră ce fierbe. Aşa că de ce să luăm o zi să o dedicăm cuiva sau a ceva în numele Adevărului dacă nu este ceea ce paştem, noi paştem acolo unde suntem duşi şi acela e adevărul de moment al nostru. Aşadar deşi e o practică obişnuită, noi oamenii avem mereu necesitatea revalorificărilor şi confirmărilor aşa am creat 1 aprilie (nu vorbesc de istoricul acestei zile pentru că ceea ce apare cândva cu timpul se denaturează, îşi pierde din validitate şi devine altceva, acceptabil adevărurilor recente). Oare contează să mai zicem adevărul dacă deja cu mult am depăşit numărul alarmelor false din povestea cu ciobanul şi lupul?

Vine 1 aprilie care cu o marjă de eroare de plus 4 zile care nu va fi decât un nou carnaval, dar totuşi depinde de noi ce mască ne alegem şi minciunile cui le alegem a fi credibile şi a cui zicem că ne-am prins. Vine timpul în care va trebui să-l desemnăm pe cel mai bun şi cel mai frumos Pinocchio, deşi am putea fi acuzaţi că luăm partea cuiva şi că de fapt e Buratino, dar deja noi alegem. Vă mint eu şi vă spun că deşi Întâi aprilie e o zi a non-adevărurilor poate avea efecte de adevăr cu efect bumerang adică cum a venit aşa şi se va duce. Pentru că cine e mai tare ca Am venit, Am minţit , Am câştigat? Cred că ar trebui să pun punct şi să vă zic că m-am aşezat pe o căpşunică şi v-am zis o minciunică, dar depinde de voi…dacă e noroi. E greu a fi bufon, e greu a fi oaie dar e simplu a alege o culoare mai ales dacă asta ne curge prin vene. Bun venit în realitatea atât de colorată dar totuşi atât de seacă a teoriei MINT deci exist. Vă doresc să minţiţi bine pentru cauza minciunii şi că apoi să nu vă pară rău că aţi spus adevăruri.

Ciudat e că toţi spunem adevărul mai ales după ce minţim…sau nu?

6 comentarii leave one →
 1. DSI permalink
  martie 25, 2009 19:38

  😀 Depinde- eu cred ca dupa ce minti- uneori nu are nici un rost sa mai zici adevarul, caci in cele mai multe cazuri ajungi doar sa dezamagesti si mai mult persoana pe care ai mintito!
  Se spune in popor ca deseori e mai bine o dulce miciuna decit crudul adevar, si eu sunt partial de acord, mintim pentru a ne face viata mai frumoasa,mintim pentru a nu rani( „unii spun ca anume asta inseamna a fi tacticos”:D) , ne mintim pe noi insasi pentru a fi fericiti! Totusi minciuna are picioare scurte- iar utilizare in exces poate dauna grav sanatatii d-voatsra 😛 😀
  Si in concluzie as zice ca miciuna e un sport national care ar trbui cit mai rar posibil practicat 😛
  P.S. Cum am mai spus, poza ta din copilarie rupee xD

 2. Pussy Mussy permalink
  martie 25, 2009 19:39

  e de preferat sa nul spui adevarul dupa ce minti ca strici tot farmecul „Malinei”,mai ales de 1 aprilie cu marja nu de 4 zile ,da de 354 zile ):(:

 3. Pussy Mussy permalink
  martie 25, 2009 19:41

  referitor la sportul national,cred ca sar gasi suporteri multi!!!!

 4. alex permalink*
  martie 25, 2009 19:43

  hmmm……se pare k eu scriu prea nepaneatna:)))

 5. DSI permalink
  martie 25, 2009 19:58

  Pai, am intles acum ca marja de +4, asta 5 aprilie, adica alegerile „Vine timpul în care va trebui să-l desemnăm pe cel mai bun şi cel mai frumos Pinocchio”
  Eu din todeuna, sincer am crezut ca’s de vita nobila :)) 😀 :))

 6. monika permalink
  aprilie 12, 2009 12:04

  mintsim pentru a avea , pastra, folosi, impresiona…vrem prieteni, familie, dreptate, glorie.este practic eroic sa mintsi pentru nishte scopuri atit de nobile.ne mintsim pe noi inshine shi pe totsi cei dimprejur, si ne plingem ca suntem perceputsi doar ca aparentse.Muncim pentru acest titlu.Intai aprilie a trecut deja, iar viatsa continua sa-mi serveasca minciuni, consecintse ale propriilor minciuni, shi deasemenea ,nelipsitele consecintse ale adevarului…

Butterfly sharing is caring

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: