Skip to content

Top 5 beri de la degustarea berii BeerClub.

august 11, 2012

Prima dată am fost la o degustare de vin, în 2011, în Timișoara, la Recaș, de atunci am învățat mai multe lucruri despre vin. De la cum se ține paharul, până la ce temperatură se bea unul și în care poți băga fructe. Fleacuri dar care țin de vin.

Apoi am fost la o degustare de bere. Pentru mine degustările de bere aveau imaginea de a bea bere până nu mai ții minte. Dar de fapt procesul se aseamănă foarte mult cu cel de la vin și nu bei dar înveți lucruri noi. Pentru mine categoric noi. Iar Sergiu de la BeerClub a avut grijă să ne explice multe nuanțe ale berii.

De exemplu eu nu știam că există doar 3 tipuri de bere iar restul sunt încrengături ale acestor trei tipuri: Lager, Ale și Hybrid. Nu știam că Lagerul se consideră bere tradiționalistă care se ține doar după rețeta clasică iar Ale un fel de încercări, o bere-hipster.

Nu știam că berea cu cât mai multe grade are cu atât mai caldă trebuie să o bei și poți identifica câte grade are o bere după felul cum aceasta îți este servită. Fiecare bere are paharul din care se recomandă de băut, iar cel mai interesant că la băutul berii sunt 2 etape: Gustul Berii și Post-Gustul Berii. Așa te înveți să apreciezi berea după post-gust.

De ex. Berea Pils (Pilsner) ea se numește așa deoarece e amară la post-gust.

Am încercat 10 tipuri de bere (record personal de bere diferită). Și mă gândesc chiar să-mi cumpăr acasă berea asta pentru că e mai ieftină în magazine decât în localuri. Sergiu ne-a spus că este în Nr.1 de pe viaduct, la Fidesco, în curând în Green Hills și se duc tratative cu Linella.

Berile ce le voi descrie mai jos sunt acelea care mi-o plăcut mie, dar cum zicea și Sergiu, fiecare este dintr-o anumită categorie și se beau în timpuri anumite și e aiurea să compari o bere blondă cu una brună.

Deci.

1. Schneider Weisse Unser Aventinus TAP6

Cred că e cea mai bună bere brună care am băut vreodată. Are 8,2% alcool dar nu se simte și nu te umflă, și dimineața chiar dacă am amestecat toate berile astea nu am avut hangover. Este nefiltrată.

Berea asta e din grâu și din cauza consistenței se recomandă a se bea iarna, deoarece încălzește.

Ea a fost creată în 1907 folosind metoda de șampanizare. Recomand.

2. Weltenburger Kloster Barock Dunkel

Iar bere brună. Are o aromă parcă un fel de pâine și carne. 4,7% alcool. Filtrată.

Bearea asta se face într-o mănăstire și este sub ocrotirea Papei de la Roma, și la ultimul party al gărzii elvețiene doar berea de asta s-a băut.

Ca un amator al berii brune nu puteam să nu pun berea asta în top.

3. Aecht Ochlenferla Rauchbier – Marzen

E o bere afumată brună, aroma de fum e mai intensa ca la precedenta. Din denumirea se vede că este tradiția de a o prepara în Martie, are 5,1% alcool, și este filtrată.

Din toate berile băute ieri la asta sticla e diferită. Și la toate aceste beri brune post-gustul e tare fain.

4. Schneider Weisse Mein Kristall TAP2

O altă bere de grâu, filtrată. Are o aromă fină de banane , adică e un ale, obținut din un fel de drojdie anumit. Bere blondă, 5,3% alcool, filtrată.

Sergiu ne-a spus că domnișoarele preferă berea asta în special, și este mai ușoară și se bea vara.

Interesant post-gust are.

5. Schonramer Pils

Are un fel de aromă de flori și se prepară doar din hamei aromatizat. 5,4% alcool, blondă filtrată. Din denumire se poate vedea că are un post-gust amar și se bea vara.

Mihai când a ajuns la berea asta, a spus că uite asta are gust de bere de care noi toți știm.

Informații și imagini de la restul 5 feluri de bere le puteți găsi aici: Broșură Beer Club

Și aștept alte degustații de bere, nu pentru că berea e gratis, dar pentru că Sergiu povestește interesant, și eu vă spun doar o mică parte din ceea ce am aflat. Sergiu știe istoria feicărei berării, pentru că fiecare bere e produsă nu în cantitate industrială iar Schneider se vinde doar în vreo 4 locuri din Europa. Despre Schonramer care e la granița cu Austria, sau despre berea preferată a unei regine din Rusia. Eu cred că pentru acest fel de momente e bună degustarea, iar cum a mai spus și Sergiu:

”După o degustare îți schimbi felul în care bei o bere”.

Apropo cum se numește persoana ce degustă berea?

Iata persoana care încearcă să aducă o cultură a băutului berii în Moldova: Sergiu Litra.

PS: a mai scris: Dimex, Alexandru Bordian și Andrei Haret.

About these ads
5 comentarii leave one →
  1. august 12, 2012 10:10

    Alexandru, multumesc mult!!!! Ma bucur ca ti-a placut evenimentul. Stay tuned more comming up ;)))))))

  2. august 16, 2012 13:54

    Articolul tau imi aduce aminte de Die Stube din Brasov…Die Stube este o berarie cu specific bavarez din Brasov care are peste 104 feluri de bere :)

    • august 17, 2012 23:54

      da unde e exact acest local?

Trackbacks

  1. Degustare de bere germană de la Beer Club | DIMEX's WeBlog

Butterfly sharing is caring

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,291 other followers

%d bloggers like this: